A legimpozánsabb egyetemi épületek

Az egyetemi élet felejthetetlen impressziói, életre szóló baráti kapcsolatai és persze a tanulás, tapasztalatszerzés élménye egy közös ponton futnak össze: az épületegyüttes falai között, mely fiatalságunk legszebb éveinek megismételhetetlen hangulatát és a hovatartozás érzését kölcsönzi. Következő cikkünkben lenyűgöző egyetemi épületeket mutatunk be.

Coimbra Egyetem, Portugália

A dombtetőn magasodó egyetemi épület macskaköves udvarára egy súlyos, vasalt kapun keresztül juthatunk be. Stílusa hűen tükrözi Portugália szerteágazó művészettörténetét. A 16. században épült San Migel kápolnában több ezer hagyományos, kézzel festett csempét tekinthet meg az érdeklődő; az 1717-ben létrehozott barokk könyvtár pedig Brazíliából importált faáruból készült szekrényekkel büszkélkedhet. Az egyetem barokk stílusú tornyát João Frederico Ludovice építette 1728-ban – a hosszú csigalépcső megmászása után a látogatónak felejthetetlen látványban lesz része, ám jelenleg sajnos az átalakítások miatt nem lehet feljutni.

Nanyang Műszaki Egyetem, Szingapúr

A magas rangú mérnöki egyetem egyedülálló épületeit pálmafákkal és duriánfákkal övezett utak kötik össze. A Művészet, Design és Média Iskola („School of Art, Design, and Media”) négyemeletes üvegépítmény, mely nyitott udvarral, medencével és fűvel beültetett tetővel rendelkezik, ez utóbbi egyben közösségi térként is funkcionál.

A tantermekben szintén a legmodernebb technológiákat vonultatják fel. Tábla helyett interaktív képernyőt használnak az oktatók; a Cool Campus elnevezésű diákcsoportnak köszönhetően pedig – amely kiemelten fontosnak tartja a design-t és technológiát –, mára moduláris bútorok, mozgatható fali aljzatok, tucatnyi LCD képernyő és üveg írótábla áll a tanulók rendelkezésére. Jelenleg egy könnyűvasút-hálózat kiépítésén dolgoznak.

Pekingi Egyetem, Kína

A Pekingi Egyetem központi épületének nyugati kapuja a tradicionális kínai építészet kitűnő példája: a díszesen faragott, kínai írásjegyekkel megjelölt bejáratot kőoroszlánok őrzik. A 675 hektáros kampusz területén gyönyörű kertek, tavak és huabiao-k, azaz cifra márványoszlopok találhatóak. A modern iskolalétesítmények is igen szembeötlőek, például a jogi kar 2010-ben létrehozott épülete, amely különleges, mintás homlokzattal rendelkezik.

Trinity College, Dublin, Írország

A dublini Trinity College jól leképezi többségünk általános elgondolását arra vonatkozóan, hogyan kell kinéznie egy tipikus egyetemi kampusznak. A 18-19. századi épületeket és a füves sportpályákat macskaköves utak kötik össze, s árnyas fák veszik körül a virágzó kerteket. Az egyetem stílusa jól illeszkedik a nemzet történelméhez és identitásához, s hűen tükrözi az ország tanuláshoz és oktatáshoz való viszonyát, monumentalitásával pedig méltóságot tükröz. A könyvtár épületét 1592-ben Erzsébet királynő építtette. A dongaboltozatos mennyezet alatt, a legnagyobb szobában 65 méter hosszan sorakoznak az ország legősibb kötetei.

Bolognai Egyetem, Olaszország

Az 1088-ban alapított nagy múltú egyetem városi kampusza teljesen beolvad a környező létesítmények közé. A középkori tornyok, vöröstéglás épületek és macskaköves utcák festői, lenyűgöző labirintust alkotnak. A sajátos hangulat rengeteg turistát vonz a környékre. Híresek a neoklasszikus üvegházak, melyek számos trópusi -, őshonos – és húsevő növénynek adnak otthont. Az 1563-ban létrehozott Palazzo dell’Archiginnasio-ban jelenleg több mint 700 000 könyvet őriznek.

Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM), Mexikóváros, Mexikó

Az 1949 és 1952 között épült UNAM felkerült az UNESCO Világörökségi listájára, mint a 20. századi modernizmus képviselője. Helyi építőanyagokból készült, emellett művészeti és architekturális utalásnak számít Mexikó prehispán gyökereire vonatkozóan. A legjellegzetesebb az 5 négyzetkilométer kiterjedésű belvárosi kampusz, melyen összesen 60 építész, mérnök és művész dolgozott együtt, sokan közülük az egyetem hallgatói voltak. A falfestményeket olyan híres mexikói művészek készítették, mint Diego Rivera és David Alfaro Siqueiros. Az egyik legmonumentálisabb alkotás a Központi Könyvtárban található mozaik, melyet Juan O’Gorman készített, s témája Mexikó ókori történelme.

Oxfordi Egyetem, Anglia

A világhírű kampusz zárt belső udvaraival és kolostoraival, lenyűgöző boltíveivel és ólomüveg ablakaival több, mint 2 millió érdeklődőt vonz évente. Számos érdekességben gyönyörködhet az ide látogató: kihagyhatatlan élmény például a kör alakú, impozáns Radcliffe Camera, amely 1737–1749 között épült, s a Bodleian könyvtár köteteinek egy részét tartalmazza. A természettudomány és a régészet iránt érdeklődők is megtalálják a kedvükre való látnivalókat az Ashmolean Múzeumban, és az Egyesült Királyság legrégebbi botanikus kertjei is itt találhatóak.

Nyugat-Ausztráliai Egyetem, Perth

1914-es alapítása óta az egyetem következetesen arra törekszik, hogy épületeit elrejtse a természet ölén, s ez az esztétikai szemlélet még ma is áthatja a kampuszt. A létesítmények között nagy füves területek húzódnak, a diákok járdák helyett itt közlekednek. Az egyetemnek szabadtéri színpada is van, az úgynevezett „Somerville Auditórium”, ahol a több ezer férőhelyes nézőteret sudár fenyőfák keretezik. Japán teakertek, virágágyások, tavak, füves amfiteátrumok színesítik a természetkedvelő szellemiségű oktatási intézményt. A kampusz szomszédságában található a Swan folyó, illetve a 988 hektáros Kings Park, mely több mint 70 madárfajnak ad otthont.

Forrás: Travel and leisure 

Kapcsolódó cikkeink:
Lakatlan szigetek a világ minden táján
Újabb ikonikus épület Londonban
Taman Negara, a legősibb dzsungel