- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Rejtélyes víz alatti homokkörök

Posted By Nagy Nikoletta On 2012-09-27 @ 08:02 In Felfedezetlen | No Comments

Víz alatti „gabonaköröket”, vagyis homokköröket fedezett fel egy japán fotós egy japán sziget környékén. A jelenséget persze először földönkívülieknek tulajdonították, de hamar kiderült, hogy egy apró gömbhal a ludas a dologban.

Okata Jodzsi víz alatti fotográfusnak a munkája a szerelme: már 30 éve készít képeket az óceán világáról. Most azonban olyanba futott az Amami-sziget vizeinél, amit nem tudott hova tenni: díszes, szabályos homokköröket talált, amelyek egy kicsit olyanok, mintha víz alatti gabonakörök volnának.

[1]

Okata rögtön megmutatta ismerőseinek a furcsa alakzatokról készített képeket, de ők sem tudták, hogy mi lehet ez. A tudományos világ is értetlenül állt a dolog előtt, míg végül kiderült a turpisság: nem UFÓk, hanem egy apró gömbhalféle készítette a köröket. A 1,5-2 méter átmérőjű alakzatok, néhol tengeri kagylókkal díszítve, nem csupán esztétikus mesterművek, hanem az állat szaporodásában is nagy szerepet játszanak.

[2]

Ezt a gömbhalfélét Japánban leginkább egzotikus ételként ismerik, bár ha nincs megfelelően elkészítve, rendkívül mérgező. A nőstény állat a köröket az uszonyaival (főként a farokúszójával) és testével ássa a homokba, azzal a céllal, hogy a hím könnyebben rátaláljon, és párosodjon vele. Megfigyelték, hogy minél díszesebb a kör – tehát minél több barázda van benne -, a hím annál egyszerűbben találja meg párját. A tengeri kagylók sem csupán azért kerülnek a körökbe, mert szépek: a kör közepére helyezett ikráknak nyújtanak menedéket, majd fontos tápanyagforrásként szolgálnak a kikelt kishalaknak.

[3]

A tudományos világ egyelőre kétkedve fogadja a művészlélekkel megáldott gömbhalak munkáját – tudományos magyarázat minderre egyelőre nincs, de a téma különlegességét tekintve valószínűleg hamarosan várható.

Fotók:  Okata Jodzsi

Kapcsolódó cikkek:
A vándorló kövek titka [4]
Az űrlények úgy nézhetnek ki, mint a medúzák [5]
A rejtélyes afrikai “tündérköröket” vizsgálták [6]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/09/27/rejtelyes-viz-alatti-homokkorok/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/09/underwater-mystery-circle-6.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/09/underwater-mystery-circle-1.jpg

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/09/underwater-mystery-circle-9.jpg

[4] A vándorló kövek titka: http://explorerworld.hu/2012/09/07/a-vandorlo-kovek-titka/

[5] Az űrlények úgy nézhetnek ki, mint a medúzák: http://explorerworld.hu/2012/07/06/az-urlenyek-ugy-nezhetnek-ki-mint-a-meduzak/

[6] A rejtélyes afrikai “tündérköröket” vizsgálták: http://explorerworld.hu/2012/06/28/a-rejtelyes-afrikai-%e2%80%9etunderkoroket-vizsgaltak/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.