Mesébe illő rekordot döntött két női hegymászó

A két elszánt hölgy, Mayan és Chantel nem ismer lehetetlent: jóval az előző rekordot felülmúlva mászták meg az El Capitan-t, majd a fáradtságot figyelmen kívül hagyva nekivágtak a Yosemite Nemzeti Park másik csúcsának, a Half Dome-nak is.

Mayan Smith-Gobat és Chantel Astorga sikeresen megdöntötték a női mászási rekordot a Yosemite Nemzeti Parkban található El Capitan nevű magaslat meghódításával. A két hölgy pár nappal ezelőtt mászta meg az 1095 méteres hegycsúcsot – s magasan felülmúlták az előző, most júniusban véghezvitt rekordot; három órával hamarabb értek fel a legmagasabb pontra.

Mayan Smith-Gobat

Mayan és Chantel az előző hét során, mint egy megelőzőleg felderítették a terepet, s bár úgy érezték, lassan haladtak, így is sikerült lefaragniuk a rekordtartók idejéből 9 percet; ekkor 10 óra 10 perc alatt értek fel a hegycsúcsra. Ám a két hölgy tisztában volt vele, hogy élesben még ügyesebbnek kell lenniük, így hétfőn minden tudásukat és erejüket összeszedve vágtak neki a kalandnak. A kemény küzdelem hatalmas győzelemmel végződött: 7 óra 26 perc alatt másztak fel az El Capitan tetejére.

Az elszánt hegymászónőknek azonban még ez sem volt elég. A rekorddöntés után célba vették a szintén nagy kihívásnak számító Half Dome nevű gránitkúpot is, így összesen 23 óra és 35 perc alatt végeztek. Mayan és Chantel alkotják az első, kizárólag hölgyekből álló csapatot, amely egymás után teljesítette a két útvonalat.

Mayan blogján részletesebben is olvashatsz a két csúcs meghódításáról.

Forrás: The Adventure Blog

Kapcsolódó cikkeink:
A The North Face csapata meghódította a Karakorum három csúcsát
UltrArabia – egy emberpróbáló kaland
A leghidegebb Antarktisz-átkelés