Lélegzetelállító kertek a világ minden tájáról – 1. rész

Földünk szépsége és harmóniája lenyűgöző módon nyilvánul meg a kertekben – legyen az emberi beavatkozás eredményeként létrejött paradicsom, vagy természetes növényrengeteg, a kikapcsolódás és a feltöltődés egyedülálló lehetőségét nyújtja.

Ryoan-Ji

A Japánban, Kiotóban található Ryoan-Ji, vagyis a „A békés sárkány temploma” zen kertjéről híres. Az úgynevezett „száraz tájkép stílus”, emellett a valódi japán kultúra kiemelkedő példája. Érdekesség, hogy pontosan nem lehet tudni, ki hozta létre. A templomot alacsony falak veszik körül.

Tsukubai

A sziklakert mögött egy kőmosdó fekszik, melyet Tsukubai-nak neveznek, s úgy tartják, Tokugawa Mitsukuni japán hűbérúrtól származik, aki a 17. században ajándékozta a templomnak. Az alábbi felirat olvasható rajta: „Csak azért tanulok, hogy elégedett legyek.” A Ryoan-Ji szerepel az UNESCO Világörökségi Listáján.

Minneapolisi szoborkert

Az egyesült államokbeli Minnesota egyik legkiemelkedőbb látványossága a különleges szoborkert, mely egy az ország legnagyobb hasonló témájú parkjai közül. A 45 000 négyzetméter területen negyven állandó és több időszakosan kiállított szobor látható.

A központi részen a Spoonbridge and Cherry („Kanálhíd és cseresznye”) fantázianevű alkotást helyezték el, melyet a művész házaspár, Claes Oldenburg és Coosje van Bruggen tervezett. A kivételes szobor sajnálatos módon ez év áprilisában vandalizmus áldozatává esett.

Shalimar kert

Sáh Dzsahán mogul uralkodó hozta létre a Shalimar kertet Pakisztán második legnagyobb városában, Lahorban. Kialakítása 1641-ben vette kezdetét, s egy éven belül befejeződött. A kert hosszúkás paralelogramma formájú és magas téglafal veszi körül, mely díszes faragásáról híres.

Három, 4-5 méteres magasságbeli különbséggel elhelyezett teraszt építettek ki, ezeken összesen 410 márványmedencével körülvett szökőkút látható, melyek különleges hangulatot kölcsönöznek a helynek. Több kisebb-nagyobb épületet is emeltek a kert területén: pavilonokat, minareteket vehet szemügyre az ide látogató. A liget számos fafajnak ad otthont: többek között cseresznye, sárgabarack, mangó, narancs és mandula terem itt. A Shalimar kertet 1981-től a Világörökség részeként tartják számon.

Yuyuan kert

Az egyedülálló shanghai kertről úgy tartják, több mint négyszáz évvel ezelőtt, a Ming dinasztia idején hozták létre. Klasszikus kínai stílusban épült, neve pedig magyarul annyit tesz, mint „A boldogság kertje”, vagy „A béke kertje”. A több mint öt holdas területet számos látványos tó, sziklaformáció és fa tarkítja. A kisebb részeket az úgynevezett „sárkányfalak” különítik el egymástól – ezek hullámvonalú, szürke, kövekből kirakott falak, melyek a sárkány fejénél futnak össze.

Butchart kert

A szakértők a kanadai Vancouver-sziget közelében elterülő Butchart Gardens-t a világ legszebb kertjeként tartják számon. 1904-ben kezdték építeni, s mára több mint 50 hektárt fed le. A változatos színekben pompázó kert minden évszakban más és más képet mutat.

A nyári estéken apró lámpákkal világítják be a kanyargó utakat. Lépcsőzetes vízesések, tavak, pázsitok, szobrok és fahidak varázsolják lélegzetelállítóvá a kertet. További különlegesség, hogy a területen madárházak, csónaktúra, körhinta és gyerekpavilon várja a látogatókat, de alkalmanként komolyzenei koncerteket is rendeznek. 2004-ben, a park fennállásának 100. évfordulóján a kertet nemzeti történelmi emlékhellyé avatták.

Forrás: Smashinglists

Kapcsolódó cikkeink:
A világ legfurcsább szállói – 1. rész
Földünk para-normális vidékei
A legimpozánsabb egyetemi épületek
Lakatlan szigetek a világ minden táján