5 dolog, amit a fákért tehetünk

Néha olyan dolgokkal is károsíthatjuk a természetet, amikkel nem is gondolnánk – íme, öt szokás, amiről nem sejtenéd, hogy árt a növényeknek.

Az október még pont az az időszak, amikor jólesik kiszabadulni a friss levegőre – túrázunk, trekkingelünk, sétálunk az erdőben. Azon túl, hogy nem tördeljük le az ágaikat, legtöbben mégsem védjük eléggé a fákat: gyakran teszünk olyat, amivel károsítjuk őket, és még csak nem is tudunk róla. Összegyűjtöttünk Nektek öt olyan szokást, amellyel észrevétlenül bántjuk a fákat.

1. Gallyakat gyűjtesz a tábortűzhöz

A túrázók gyakran raknak tábortüzeket, főleg a hidegebb időszakban igazán hangulatos körbeülni a pattogó lángokat. Már nem tartozik a fához, gondolhatnánk, nem tehetünk kárt benne, ha elvisszük a lehullott gallyakat, és eltüzeljük őket. Ezek az ágak azonban a földön előbb-utóbb rothadásnak indulnának, így táplálva a talajt, amelyből a fák is nyerik a számukra nélkülözhetetlen anyagokat.

Megoldás: Ha túrázni indulsz, és tudod, hogy tábortüzet is raktok majd, vigyél magaddal tűzifát!

2. Kikötöd a kutyádat egy fához

Ha megpihensz túrázás közben, és veled van a kutyád, te is egy fához szoktad kikötni, hogy el ne fusson az erdőben? Nem vagy vele egyedül: szinte minden túrázó ezt a kézenfekvő megoldást választja, ha ki akarja kötni valahova az ebet. Ez azonban könnyen károsíthatja a fát: az izgatott állat ide-oda dörzsöli a pórázt a törzsön, így a fakéreg megtörik, és gyakran le is kopik. A kéreg nélkül a növény sokkal kiszolgáltatottabb a betegségeknek és a rovaroknak is.

Megoldás: Vegyél a kutyádnak egy földbe szúrható, direkt erre a célra készített karót, és arra kösd ki a négylábút!

3. Belevésed a nevedet a kéregbe

Sok fa törzsében látni belevésett kezdőbetűket (sokszor egy gyerekkori szerelem emlékeként átlőtt nyíllal, vagy hasonlóval) – ez azonban legalább annyira, ha nem jobban károsítja a fát, mint a kutyapóráz. Ezúttal is az a gond, hogy a kéreg elválik a törzstől, és fertőzéseknek, rovaroknak teszi ki a fa belsejét.

Megoldás: Ne vésd bele a monogramodat a fába! Ha mégis mindenképpen meg akarod örökíteni, hogy ott jártál, keress egy padot, és vésd bele abba. Vagy írd fel valahova.

4. Ponyvát kötsz rá az eső elől

A jó túrázó felkészül az esőre is: ha egész napos túrát tervez, gyakran fákra erősíthető ponyvával, hogy aztán azalatt várja meg, hogy az eső elálljon. Ezek a ponyvák azonban – legyenek akármilyen könnyűek – szintén károsíthatják a fákat, hiszen egy-egy nagyobb széllökés, amely belekap az anyagba, letörheti az ágakat.

Megoldás: Vigyél magaddal hordozható ponyvákat, amelyeket karókkal erősíthetsz a földbe – a legtöbb outdoor üzlet már emberi áron árul ilyeneket.

5. Letöröd az ágakat, hogy a tábortűznél süss velük

Még akkor is problémás a fa ágát letörni, ha már száraznak és élettelennek tűnik: ezzel is kiteszed ugyanis annak a kockázatnak, hogy több betegséget kapjon el. Arról nem is beszélve, hogy a sült szalonna sem az igazi, ha apró kéregdarabok maradnak a közepében.

Megoldás: Hozz otthonról sütővasakat! Már a legtöbb háztartási boltban kaphatóak olyan nyársak, amelyeket könnyedén magaddal cipelhetsz bármilyen túrára.

Forrás: Planet Green

Kapcsolódó cikkek:
A világ 7 legjobb trekking útja
Magyar-osztrák természetvédő kerékpártúra
Hegymászás remek kilátással – a fotelből