- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Emberek Aranyban

Posted By Nagy Nikoletta On 2012-10-04 @ 09:27 In Éld át! | No Comments

Egy fantasztikus kiállítás, amelyet mindenkinek érdemes megnéznie – December 31-ig látogatható Budapesten, a Király utca 26. alatt található VAM Design Centerben.

Különleges, mert ebben a témában, ilyen alapossággal, ezekkel a tárgyakkal, ezzel a koncepcióval még nem találkozhatott Európa.

A tárlat anyagát egy olyan műhely bocsájtja rendelkezésünkre, mely az Uralon túl mindenhol a minőségnek és a lehetetlen megoldásának a szinonimája. A Kazahsztán régi fővárosában, Almatyban található Ostrov Krym mára a teljes kelet vezető szakmai műhelyévé vált. Vezetője, Krym Altynbekov munkássága végigkíséri a szkíta eredetű népek kurgánjainak feltárását az elmúlt 35-40 évben. Aktív részese volt a világszenzációvá váló “cárok völgyében” zajló nemzetközi munkának, mely a Szkíta herceg sírja néven került be a köztudatba. Az általa megmentett és restaurált tárgyak jelentős részét képezik a témában etalonnak számító orosz múzeumok gyűjteményeinek.

Krym Altynbekov professzor jelenleg Mongóliában dolgozik egy türk fejedelem kurgánján, és szakértelme által a megtalált szenzációs leletek eredetihez közeli állapotban, teljes színpompában megmentődtek, közöttük a több mint ezer éves freskózat, és egy 96 darabos agyaghadsereg.

A kiállítás fő attrakcióit az Issyk kurgánban meglelt, és a világban mindenhol csak “Szkíta Aranyemberként” ismert vértezet adja. Hatalmas élményt adnak még a Berel-i kurgánban talált lovak díszei is, három ló megelevenedik közülük a kiállításon. Láthatóak lesznek még olyan kincsek méret és anyaghelyes reprodukciói is, mint a Tuekta kurgán griffje, a Chilikti kurgán rekeszzománcos szarvasai, a híres Tuvai lelet férfi és női nyakéke.

[1]

Ezek mellé érkeznek párhuzamként griffek és indafonatok, melyek több mint ezer évvel később, és hatezer km távolságra kerültek a föld alá, ugyanazzal a motívumvilággal, ugyanolyan kurgánokba. Ezeket az avar és honfoglaláskori leleteket a veszprémi Laczkó Dezső múzeum biztosította, ezzel is lehetővé téve egy, hogy egy évszázados vita végére pont kerülhessen.

Bevezetésül ajánlunk néhány gondolatot, hogy mire is hívunk, hogy milyen élményt is szeretnénk megosztani mindenkivel, kiben él még a vágy a múlt megismerésére.

A kiállítás nem csak az ásatások kézzelfogható eredményeinek, azaz a tárgyaknak, bemutatására alapul, hanem a teljes feltárási folyamatot bemutatja. A feltárást vezető és a restaurálást végző Ostrov Krym működésén keresztül végigvezeti a látogatókat a feltárás, a beazonosítás, a leletmentés, a konzerválás és a reprodukció munkafázisain. Megismerteti a közönséggel azt az emberfeletti munkát, mely során a három-négyezer éves szerves leletek, fából, bőrből, és vászonból lévő temetkezési emlékek is megelevenednek, és az aranyból, ezüstből készült szakrális tárgyak együttesét teljessé téve, egységes egészként mutatják be a sztyeppe urainak, kultúráját, képzettségét, gazdagságát.

A kiállítás látogatói átélhetik ezeknek a titokzatos földpiramisoknak a kutatását, a kincsek megtalálásának euforikus örömét, a leletek beazonosításának aprólékos, szinte nyomozati technikákat igénylő munkáját, és a restaurált leletek igéző szépségét megcsodálva egy időutazást tehetnek a lovasnomád kultúra fénykorába.

További információ a kiállítás weboldalán [2] és a Facebook-oldalon [3]!

 


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/10/04/emberek-aranyban/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/10/3-5-1.jpg

[2] a kiállítás weboldalán: http://www.emberekaranyban.hu

[3] a Facebook-oldalon: http://www.facebook.com/emberekaranyban

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.