Fura hideg réteget fedeztek fel a Vénusz légkörében

Fura hideg réteget fedeztek fel a Vénusz légkörében, ahol eléggé alacsony lehet a hőmérséklet ahhoz, hogy az atmoszféra fő alkotórésze, a szén-dioxid megfagyjon, jégkristályokat, hópelyheket alkotva. 

A felfedezésről a Journal of Geophysical Research című folyóiratban jelentette meg tanulmányát a nemzetközi kutatócsoport, amely az Európai Űrügynökség (ESA) Venus Express szondájának felvételeit elemezte.

A Vénuszt tömör szén-dioxid alkotta felhőréteg borítja, felülete pedig tűzforró, e barátságtalan bolygót sokan a Föld “ördögi” ikertestvérének nevezik – olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

A Venus Express ötéves megfigyelései alapján a kutatók felfedeztek egy igen hideg légköri réteget 125 kilométerre a felszín felett, ahol a hőmérséklet mínusz 175 Celsius-fok. A dolog érdekessége, hogy ez a réteg lényegesen hidegebb, mint a Föld légkörének bármely része, holott a Vénusz sokkal közelebb van a Naphoz, mint bolygónk. A jelenség másik érdekessége, hogy a hideg réteget két sokkal melegebb veszi közre 100 és 140 kilométeres magasságban.

A megfigyeléseket a bolygó nappali és éjszakai részét elválasztó úgynevezett terminátorvonala mellett végezték. Azt vizsgálták, hogy miként szűrődik át a napfény a légkör különböző rétegein át, hogy kiderítsék a szén-dioxid-molekulák koncentrációját különböző magasságokban.

“Mivel bizonyos magasságokban a hőmérséklet jóval a szén-dioxid fagypontja alatt van, úgy véljük, hogy lehet ott jég” – vélekedett Arnaud Mahieux, a belga űrkutatási intézet tudósa, a tanulmány vezető szerzője.

A belga kutató hangsúlyozta, az eljegesedett szén-dioxid-felhők igen intenzíven verhetik vissza a fényt. Ilyen fényes réteget észleltek a Venus Express felvételein, ugyanakkor ilyen fényjelenségeket egyéb légköri zavarok is okozhatnak, így további megfigyelések szükségesek.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
Szürreális asztrofotó a Vénusz övéről
Hogyan látszik a Nap a többi bolygóról?
A Jupiter pokoli holdjának részletes térképe