Elindult az első magánűrhajó az ISS-re

Helyi idő szerint október 7-én este sikeresen startolt a SpaceX cég Dragon nevű teherszállító űrhajója, hogy élelemmel és űrkutatási eszközökkel megpakolva csatlakozzon a Nemzetközi Űrállomáshoz. A jármű a tervek szerint a jövőben személyszállításra is alkalmas lesz.

Új fejezet kezdődött az űrkutatásban: sikeresen elindult az első pilóta nélküli magánűrhajó a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A SpaceX amerikai cég által gyártott Dragon űrjármű helyi idő szerint vasárnap este (október 7-én) startolt a floridai Cape Canaveral-ból egy Falcon-9 hordozórakéta segítségével, s a tervek szerint kedden csatlakozik az ISS-hez. A tizenkét alkalomból álló projekt első részeként a Dragon453,6 kilogrammrakományt vitt magával.

Tipp: Meglepően meleg van a Marson

Az űrhajó 11 perccel a start után állt Föld körüli pályára, beindította napelemeit és elkezdte műszereinek tesztelését. Az ISS-en történő dokkolásban a Japán Űrkutatási Ügynökség (JAXA) szakembere, Akihiko Hoshide közreműködik majd. Ezt követően a személyzet kipakolja a rakományokat, majd három hét múlva – szintén egy nagyobb szállítmánnyal együtt – útnak indítja az űrhajót, hogy visszatérhessen a Földre.

A hivatalosan CRS-1-ként emlegetett misszió tulajdonképpen nem a Dragon első útja az Űrállomásra. Ez év májusában az űrhajó már járt az ISS-en – ekkor tesztelték, hogy megfelelne-e a jármű fontos rakomány szállítására. A Dragon kiállta a próbát, így a NASA társult az űrhajót gyártó céggel, a Space Exploration Technologies Corporation-nel (SpaceX).

Míg első alkalommal csak kevésbé fontos szállítmányt vitt magával a Dragon, ezúttal a rakományban az élelmiszeradagok mellett helyet kapott számos fontos eszköz, többek között egy kriogenikus hűtő és egy biológiai kísérleti laboratórium kellékei. Visszafelé az űrhajó905 kilogrammszállítmányt hoz majd. Az ESA Automated Transfer Vehicle (ATV), valamint a JAXA H-II Transfer Vehicle nevű járműivel szemben a Dragon a légkörbe visszaérve nem gyullad ki, így többször is felhasználható lesz majd. Az űrhajó a tervek szerint október 28-án érkezik meg, s a Csendes-óceánban fog landolni.

Tipp: Újabb “lakható” bolygót azonosítottak

A jármű4,4 métermagas és3,66 méterátmérőjű, emellett 6 tonnát nyom. A SpaceX a jövőben tovább kívánja fejleszteni a Dragont, hogy végül személyzet szállítására is képes legyen.

Forrás: Gizmag
Főkép: NASA