Ökonyaralás – nyom nélkül

Az első bekezdés a környezettudatos utazók kézikönyvéből: „Ne vigyél haza mást, csak fényképet és ne hagyj magad mögött mást, csak lábnyomot.”

Zöldülünk

A környezettudatos nyaralás nem feladat, pihenésünk alatt nem kell folyton szabályoknak megfelelnünk – megszállottan kapcsolgatni a villanyt, pohárral öblíteni a vécét. Az ökoturizmus jellemzője inkább az ésszerűség és az ér­deklődés.

A szomszéd rétje

Ausztriában nagy a választék ökoszállodákból. Ha a fővárosba utazunk, meg­szállhatunk a Boutiquehotel Stadthalléban, a világ első nullenergia mérlegű városi szállodájában.

Harmónia a hegyekben

A karintiai négycsillagos Biohotel Daberer ideális hely a tavaszi fáradtság le­küzdésére. A szálloda az erdő közepén fekszik, csodálatos környezetben.

Itthon

Hazánk nem bővelkedik ökohotelekben. Az Európai Unió minősítésével, az Európai Ökocímkével két magyar szálláshely rendelkezik: az alsópáhoki Kolping Hotel és a szarvaskői Öko-Park panzió-kemping. De azért találhatunk hivatalos minősítés nélküli környezetbarát szállásokat is. Őrimagyarósdon, az Őrség Vendégházban például környezetbarát tisztítószereket használnak, szelektíven gyűjtik a hulladékot, komposztálnak, esővízzel locsolnak.

A veszprémi állatkert hátsó bejáratánál található az Erdei étterem és ökopanzió, amely környezetbarát megoldásaiért 2009-ben elnyerte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért díját.

Forrás: latte.hu és evamagazin.hu
Főkép: Black Sheep Inn 

Kapcsolódó cikkek:
5 dolog, amit a fákért tehetünk
Ökokörök országszerte
A Starbucks bioüzemanyaga