- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Baumgartner küldetését keddre halasztották

Posted By The Explorer On 2012-10-08 @ 09:08 In Adventure | No Comments

A visszaszámlálás a Red Bull Stratos projektig egy nap késéssel indul. A végső felszállást az erős szelet hozó hidegfront miatt hétfőről keddre halasztották.

Felix Baumgartner a tegnap épp megérkezett a Red Bull Stratos bázisállomására, amikor híreket kapott Don Day időjárási szakértőtől. A világűr határára indított küldetés a tervezett hétfői nap helyett nagy valószínűséggel kedden indul.

Tipp: Baumgartner utolsó tesztugrása [1]

A késleltetés oka az Új-Mexikó keleti része felett a hétvégén átvonuló erős hidegfronttal érkező jelentősen hidegebb hőmérséklet, alacsony felhők és szemerkélő eső. Míg az időjárás hétfőn jelentősen javulni fog, kitisztul az ég, és a hőmérséklet is melegszik, a hétfő reggelre várható szélsebesség meghaladja majd a biztonságos felszálláshoz elfogadható határt. Don Day időjárási szakértő elmondása szerint a földfelszínen 8 – 16 km/h/ 5 – 10 mph, a ballon csúcsánál pedig 16 – 24 km/h/ 10 – 15 mph szélsebesség várható. Baumgartner ballonja minden idők legnagyobbja, amely emberrel a fedélzetén emelkedik a magasba: a felszálláskor 550 láb/ 168 méter magas, térfogata pedig 30 millió köbláb/ 850 000 köbméter!

[2]

„A jó hír az, hogy az ilyen hidegfrontok átvonulása után általában van egy vagy két nap, amely kedvező lehet a ballon felszállásához” – mondja Don Day.

Tipp: Baumgartner készen áll a rekorddöntő sztratoszféraugrásra [3]

A késés nem befolyásolja a helyszínen zajló előkészületeket. A péntekről szombatra virradó éjszakára tervezett ruhapróbán Felix Baumgartner és csapata pontosan követi majd a felszállás előtt kedd reggel végrehajtandó 7 órás előkészítési műveletek lépéseit.

Forrás: Red Bull Hungary
Képek: Predrag Vuckovic, Joerg Mitter, Gárdi Balázs

 


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/10/08/baumgartner-kuldeteset-keddre-halasztottak/

URLs in this post:

[1] Baumgartner utolsó tesztugrása: http://explorerworld.hu/2012/10/03/baumgartner-utolso-tesztugrasa/

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/10/STF_USA_BAUM_JM_3558.jpg

[3] Baumgartner készen áll a rekorddöntő sztratoszféraugrásra: http://explorerworld.hu/2012/02/14/baumgartner-keszen-all-a-rekorddonto-sztratoszferaugrasra/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.