Robothal keresi a szennyeződéseket

A SHOAL robothalat úgy fejlesztették ki, hogy felkutassa a szennyezett tengeri területeket úgy, hogy eközben egyáltalán nem zavarja meg az ökoszisztémát – ötletes és fenntartható módja a vizek tisztításának.

A SHOAL a tudományos világ számos pontjáról érkezett kutatók együttműködésének gyümölcse: a projektben részt vett a BMT Group, az Essexi Egyetem, a Tyndall National Institute (Tyndall Nemzeti Intézet), a Strathclyde Egyetem, a Thales Safare és a gijóni kikötői hatóság, gyűjtőnevükön a Shoal Consortium – mindezt azért, hogy létrehozzák a tengeri szennyeződés kutatásának eddigi legmodernebb eszközét, a SHOAL robothalat.

A szerkezet minden szempontból kimagasló: mesterséges intelligenciájának „hála” képes magától navigálni a vízben, tartja a kommunikációs távolságot a többi robothaltól, utasítások nélkül keresi fel a szennyezett területeket, majd információkat küld róla a kikötőknek – és még azt is tudja, hogy mikor kell visszaindulnia a „főhadiszállásra”, hogy feltöltsék az akkumulátorait.

A robothal képes magától beazonosítani, hol jár éppen a térképen, és azt is, hogy milyen (és honnan származó) szennyeződés-minta van nála. Különlegessége, hogy – a lehetőségekhez mérten – teljesen beleolvad a környezetbe, így nem zavarja meg a tengeri ökoszisztémát. Bár nagyobb, mint egy átlagos hal (másfél méter hosszú), a többi uszonyos mozdulatait utánozza, így nem vonja magára különösebben az állatok figyelmét.

„A SHOAL képes a korábbi technológiákkal ellentétben hetek helyett percek alatt realizálni a vízi szennyeződéseket” – fejtette ki Luke Speller, a projekt vezetője. –„A robothal kémiai szenzorai képesek a folyamatos analízisre, miközben az eddigi módszerek a mintagyűjtést és a későbbi vizsgálatokat jelentették. Sőt, a robot mesterséges intelligenciájának köszönhetően képes a szennyeződés forrását is feltárni.”

A kikötőkben eddig átlagosan havonta egyszer mérték a szennyezettség szintjét. Két mérés között azonban bármilyen hajó engedhet káros anyagokat a tengerbe, amelyet a következő ellenőrzésen pedig ez már nem kimutatható, hiszen a szennyeződés néhány hét alatt könnyedén eljut a nyílt óceánra.

A SHOAL projektről bővebben weboldalukon olvashattok!

Kapcsolódó cikkek:
Online a Nagy Korallzátony
Távirányítható csótányok segíthetnek a vészhelyzetben
Robonaut munkában