- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

A Curiosity begyűjtötte az első talajmintákat

Posted By Nagy Nikoletta On 2012-10-09 @ 12:26 In Föld | No Comments

A hétvége folyamán a Curiosity először használta ásókarját, és begyűjtött egy adag regolitmintát a Gale-kráterből. Ezek először vizsgálat nélkül mennek majd keresztül a rover illetékes eszközein.

A hétvégén használta először ásókarját a NASA marsjárója, a Curiosity. Augusztus 8-i leszállóhelyétől körülbelül 400 méterrel arrébb gyűjtött regolitmintákat, amelyek rögtön a kémiai laboratóriumába kerültek.

[1]

Az útvonal

Regolitnak nevezik más bolygók felszínén található kőzettörmelékeket, amelyek eltérnek a földi talajtól – elsősorban abban, hogy egyelőre úgy tudjuk, egyikben sincs élővilág. A légkör nélküli égitesteken kozmikus hatások, becsapódás, hőmérsékleti változások okozta aprózódás alakítja ki a regolitot, a légkörrel rendelkező Marson viszont a szél is formálja a felszínt.

A Gale-kráterben gyűjtött talajmintákat a rover még nem veti alá részletes elemzésnek – csak arra szolgálnak, hogy a marsjáró „átmossa” vele kémiai vizsgálatokra használt eszközeit, így a kutatók biztosak lehetnek benne, hogy a később begyűjtött regolit mentes lesz mindenféle földi maradványtól, amit a Curiosity véletlenül magával vihetett a Marsra.

Tipp: Meglepően meleg van a Marson [2]

A Curiosity két kémiai vizsgálatra specializálódott eszközét kívánja „földmentesíteni”: a Marsi Mintaelemzőt (Sample Analysis at Mars, SAM) és a Kémiai és Ásványtani Eszközt (Chemistry and Mineralogy, CheMin). Az átmosás után a regolit vizsgálat nélkül visszakerül a Mars felszínére.

[3]

A Curiosity a Glenelg felé tart (NASA)

A Curiosity jelenleg egy geológiailag igencsak érdekes terület, a háromféle talajfajtával rendelkező Glenelg felé tart, ahol a tervek szerint elvégzi az első igazi fúrásokat és mintavételt.

Tipp: A legújabb Mars-hoax: a dupla naplemente [4]

Ezután a Gale-kráter közepén elhelyezkedő, körülbelül 5 000 méter magas Mount Sharp felé veszi az irányt.

Forrás: Discovery News
Fotók: NASA (főkép: Adam Foster [5])


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/10/09/a-curiosity-begyujtotte-az-elso-talajmintakat/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/10/curiosity-soil-sample-preparations-1-28.jpg

[2] Meglepően meleg van a Marson: http://explorerworld.hu/2012/10/04/meglepoen-meleg-van-a-marson/

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/10/PIA16202-MarsCuriosityRover-TowardGlenelg-Panorama-20121001.jpg

[4] A legújabb Mars-hoax: a dupla naplemente: http://explorerworld.hu/2012/08/29/a-legujabb-mars-hoax-a-dupla-naplemente/

[5] Adam Foster: https://hylobatidae.org/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.