Félszáz emberi koponya került elő egy azték templomból

A brutális azték áldozati szertartások hátborzongató nyomaira bukkantak a régészek a Mexikóvárosban található egykori Tenochtitlan területén – 50 koponya és 250 állkapocscsont került elő a legfontosabb ceremóniáknak helyet adó templomból.

Tenochtitlan-t az aztékok 1325-től egészen a spanyol hódítók megérkezéséig, 1521-ig a birodalom fővárosaként tartották számon. Augusztus végén a ceremóniák fő helyszínén, a Templo Mayor kettőspiramisának közelében 50 koponya és több mint 250 állkapocscsont, valamint egy „szent fa” is előkerült – teljesen véletlenül, renoválási munkálatok során. A „cuauhxicalco”-nak nevezett áldozati oltár alatt talált emberi maradványok akár 500 évesnél is idősebbek lehetnek. A leletek különlegessége, hogy sosem találtak még ilyen hatalmas mennyiségű felajánlást egy helyen.

Tipp: Az egyik legnagyobb maja királynő sírjára bukkantak?

A rituálék minden bizonnyal Mictlantecuhtli-hoz, a halál istenéhez kapcsolódtak. 45 koponyát a kő tetején, ötöt pedig alatta helyeztek el. Utóbbiak mindkét oldalán lyukak éktelenkednek, ami arra utal, hogy az úgynevezett „tzompantlin”, azaz koponyaállványon lógtak, melyet sokszor a templom közelében állítottak fel. A többi lelet közül néhányból maszkot akartak készíteni, ám nem fejezték be a munkát – mondta Raul Barrera, a Mexikói Nemzeti Történeti és Antropológiai Intézet (INAH) archeológusa.

Tipp: Azték mítoszokat mesélnek a kőfaragványok

A kőoltár és a tzompantli

A régészek szerint az áldozatok 20 és 35 év közötti nők és férfiak lehettek. Néhány koponyát máshonnan ástak ki, majd újratemették őket a helyszínen. A koponyák helyét jelölő szürke, sírkőre hasonlító kőtömb46 centimétermagas, 36-43 centiméterhosszú és8 centiméterszéles volt. A szakemberek úgy vélik, a cuauhxicalco tanulmányozása újabb adalékkal bővítheti tudásukat az azték rituálékkal kapcsolatban – a korábbi bizonyítékok arra utalnak, hogy a kövön fekvő személy mellkasát felnyitották, szívét pedig kitépték, ám a lefejezés nemigen kapcsolódott az áldozás ezen módjához.

Tipp: Bebizonyosodott, hogy embereket áldoztak Mexikó területén

Tavaly augusztusban a régészek ugyanabban a templomban szintén szokatlan temetkezési nyomra bukkantak: egy fiatal nő csontvázára leltek rá, akit az aztékok minden bizonnyal egyik istenségük megszemélyesítőjének tarthattak, ugyanis mintegy 1800 csontot temettek köré.

Forrás: Discovery News, Daily Mail
Főkép: AP Photo/Alexandre Meneghini