Kisfiú talált rá az évszázad mamutleletére

Történelmi jelentőségű leletre bukkant Oroszországban egy 11 éves kisfiú – megtalálta az utóbbi évszázad legépebben fennmaradt gyapjas mamut fosszíliáját. A maradvány jelenleg Dudinkában van, később Szentpéterváron és Moszkvában tanulmányozzák majd.

Egy 11 éves kisfiú Oroszország északi részén rendkívül jó állapotban fennmaradt mamutleletre bukkant. A tudósok szerint 1901 óta nem találtak ilyen ép fosszíliát. Jevgenyij Salinder és családja egy sarki állomás közelében lakik; a kisfiú a Tajmir-félsziget területén, a Jenyiszej folyó partján tett séta közben fedezte fel a fagyott állatot augusztus végén.

Tipp: Milliókat egy mamutért?

Jevgenyij furcsa, kellemetlen szagra lett figyelmes, majd meglátott valamit kikandikálni a földből – a mamut volt az – mondta Alekszej Tikhonov, a szentpétervári Zoológiai Múzeum igazgatója, aki rögtön a helyszínre rohant, amint tudomást szerzett a történelmi felfedezésről. A maradvány kiásása Tikhonov-nak, az International Mammoth Committee szakemberének és a Sopkarga állomás alkalmazottainak öt napig tartott; ezután a leletet Dudinkába szállították – később a tudósok Szentpéterváron és Moszkvában is tanulmányozhatják.

Tipp: Százezer éves elefántcsontvázat találtak Barcelona közelében

Tikhonov úgy véli, a gyapjas mamut 15-16 éves korában hunyt el mintegy 30 000 évvel ezelőtt. A példány agyara, bőre, szeme és füle is jól kivehető. „Egy méteres péniszéből arra lehet következtetni, hogy hímnemű” – tette hozzá a tudós, kitérve arra, hogy agyara pedig másfél méter hosszúságú volt. A csontváz szinte érintetlen, s a szív is épen maradhatott – véli Tikhonov. A fosszília nevezhet „az évszázad mamutja” címre.

Tipp: Mamutcsontokat találtak egy iowai család hátsókertjében

Forrás: Discovery News, Telegraph