Ahova nem teheted be a lábad… – 1. rész

Hiába is szeretnénk bejárni a Föld minden zugát, egyes helyek arról híresek, hogy csak kemény erőfeszítések árán, vagy semmiképpen sem tehetjük be a lábunkat a területükre. A The Explorer most néhány titkos, vagy éppen tiltott helyet gyűjtött össze.

Bohemian Grove

A 2700 hektáros területen elhelyezkedő „Bohém Liget” Monte Rio-ban, Kaliforniában található, s a Bohemian Club tulajdonában áll. Egy nagy tiszteletnek örvendő, befolyásos emberekből álló csoport évente 2-3 hétvégét tölt itt. Köreikbe szinte lehetetlen bekerülni – amennyiben egy pillantást szeretnénk vetni a területre, jobbára be kell érnünk a fotókkal. A tagok között zenészek, művészek, médiamágnások és fontos kormányzati tisztviselők (még amerikai elnökök is) vannak.

A “gondok elégetése” a jelképpé vált bagolyszobor előtt

Vatikáni titkos archívum

A Vatikánban található titkos levéltár, melynek tartalma a mindenkori pápa tulajdonát képezi, valójában korántsem olyan rejtélyes, mint azt gondolnánk, vagy ahogy Dan Brown lefestette előttünk. A kutatók már több mint 100 éve szabadon látogathatják a több millió dokumentumot őrző intézményt, 2010-től pedig az archívum egy része bárki számára hozzáférhető. A levéltár ebben az évben lett 400 éves, s iratai történelmi szempontból kiemelkedő jelentőséggel bírnak. A becslések szerint körülbelül85 kilométerhosszú dokumentumköteg jönne létre, ha az anyagokat egymás mellé állítanánk.

Tipp: Látogathatók a Vatikán titkos iratai

RAF Menwith Hill

A Brit Királyi Légierő 2,21 négyzetkilométert lefedő bázisa Harrogate mellett helyezkedik el Észak Yorkshire-ben, Angliában. A legnagyobb elektronikus megfigyelőállomáson – többek között – az Egyesült Királyság és az USA kommunikációs és hírszerző szolgálatai működnek. A helyszínen rakéta-előrejelző rendszer is található. A Menwith Hill állítólag kapcsolatban áll az ECHELON kémhálózattal. A helyet 1954-ben építették ki, és a mai napig használatban van.

Lascaux-i barlang

A barlangrendszer egy kréta időszakból származó mészkőhegységben helyezkedik el Franciaország délnyugati régiójában, s egyike a legjelentősebb őskori sziklaüregeknek az alkotások mennyisége és értéke szempontjából egyaránt. A képek legtöbbje állatokat ábrázol, és hozzávetőleg 15-17 000 éves. Az UNESCO 1979-ben felvette a helyszínt Világörökségi Listájára. A barlang csupán híres tudósok, régészek és kutatók számára látogatható. Kéthetente egy speciális csoport végigjárja a helyet, hogy eltávolítsa a megjelenő gombákat, melyek az állagmegőrzési munkálatok ellenére továbbra is pusztítják a falakat.

Tipp: Megtalálták a legősibb egyiptomi sziklarajzokat

Club 33

Walt Disney zártkörű klubja Disneyland egyetlen olyan pontja, ahol alkoholtartalmú ital kapható – Disney azért hozta létre, hogy legyen egy hely, ahol fontos vendégeit és szponzorait szórakoztathatja. A Club 33 egy privát létesítmény, és bejutni igencsak nehéz: a várólista annyira hosszú, hogy a feliratkozást követően több évbe is beletelik, míg beléphetünk a helyre. A tagok kizárólagos hozzáféréssel rendelkeznek mind a klubhoz, mind a szolgáltatásaihoz, ezenkívül Disneyland egészéhez.

Tipp: A világ legfurcsább szállói – 2. rész

Forrás: Smashinglists
Főkép: Vatikáni Titkos Archívum