Bambuszhíd és Zöld Falu Balin

A bambusz teljesen környezetbarát építési anyag – a Balin található Zöld Falu szinte teljes egészében ebből a természetes anyagból készült. Nemrég egy kizárólag bambusz felhasználásával épített hidat adtak át a falu területén. Videó!

„Meg akarjuk változtatni az emberek hozzáállását a bambusz végtelen kihasználási lehetőségei iránt” – nyilatkozta Elora Hardy, a Balin székelő bambuszdizájn vállalat vezetője és tervezője. –„Igazi kihívás számomra, hogy olyan helyeket építsünk, ahol az emberek közel érezhetik magukat a természethez, mindezt úgy, hogy nem károsítják azt.”

A bambuszt egyébként Ázsiában már jó ideje használják építőanyagként. Kimondottan tartós és strapabíró anyag, amely jobban bírja a földrengéseket, mint a beton.

Tipp: 5 dolog, amit a fákért tehetünk

A Zöld Falu Bali kulturális központjától, Ubudtól 25 perc autóútra található, fél órára a legnépszerűbb szörf- és fürdőparadicsomoktól.

A csodálatos, vadregényes környezet és a kényelmes, mutatós, természetbarát házak rengeteg látogatót vonzanak – megfordult már itt a kalandor Richard Branson és az Egyesült Királyság ex-miniszterelnöke, Tony Blair is. A kunyhókat egyébként kibérelni és megvásárolni is lehet.

Tipp: A diákok hulladékból építenek iskolát

A falutól járótávolságra van egy Zöld Iskolának nevezett, 2008-ban létrehozott oktatási létesítmény is, amelyben jelenleg 280 diák tanul. Az iskolában a gyerekek a hagyományos tárgyak, mint a matematika vagy az angol mellett a környezetbarát életmód és a fenntartható fejlődés alapjait is elsajátítják, mindezt olyan épületekben, amelyek teljesen öko anyagokból készültek, valamint nap- és vízenergiával működnek, és biodízelt használnak.

Az iskola megbízására a PT Bamboo Pure vállalat nemrég fejezett be egy monumentális, szemet gyönyörködtető bambuszhidat, amelyet alig négy hónap alatt húztak fel. Az építési folyamatról lenyűgöző time-lapse videó is készült.

A híd összesen 192 bambuszoszlopból áll, amelyek a világ országait képviselik. A kivitelezést teljes egészében a helyi emberek adományaiból finanszírozták.

Fotók: Green Village, Designboom