Kezdődik az új visszaszámlálás, Baumgartner eltökélt

Felix Baumgartnert meglepetésként és csalódásként érte, hogy a hanghatár szabadesés közben való átlépésére elsőként tett kísérlete a 850 000 köbméteres ballon csúcsánál mért széllökések miatt meghiúsult. Amennyiben az időjárás engedi, az osztrák sportoló vasárnap valószínűleg kap még egy lehetőséget, hogy a világűr határáról végrehajtott ugrásával négy világrekordot dönthessen meg, és ezzel történelmet írhasson.

Felix Baumgartner bemászott kapszulájába, és pillanatokon belül megkezdődött volna a világűr határára tett utazása, amikor a 230 méter magas, héliummal töltött ballon csúcsánál mért erős, 40 km/h-s széllökések miatt a Red Bull Stratos csapata megszakította a 36 600 méteres magasságból a világ legmagasabb ejtőernyős ugrására tett keddi kísérletét. Annak ellenére, hogy a földfelszínen a szél szinte elhanyagolható volt, amikor az osztrák kalandor beszíjazta magát a kapszulába, a 850 000 köbméteres ballon csúcsánál mért széllökések miatt a küldetés folytatása lehetetlenné vált.

Tipp: Az időjárás meghiúsította a történelmi sztratoszféraugrást

„Miután felfújtuk a ballont, és Felix beszállt a kapszulába körülbelül de. 11:42-kor, a ballon csúcsánál a 40 km/h-t is elérő széllökést mértünk” – mondta el a Red Bull Stratos projektvezetője, Art Thompson, és hozzátette, hogy a széllökés a kényes polietilén anyag épségét veszélyeztetve, nagy mértékben elcsavarta a ballont. „A ballon integritását azon a ponton nem ismerjük, így nem használhattuk emberrel a fedélzetén, mivel nem tudtuk, mi történhet a felszállásnál. A legnagyobb problémát a szél jelentette a 230 méteres magasságban.” A szélsebesség nem haladhatja meg az 5 km/h-s sebességet, különben a burkolat elszakad, amikor a segítő csapat megkísérli a ballon felengedését. „Tudtuk, hogy ma szűk lesz az időjárási ablak, amit végül nem tudtunk kihasználni” – tette hozzá Thompson.


Baumgartner öt éve készül a küldetésre, amelynek segítségével bővülhetnek a sztratoszférával és az emberi testnek a világűr szélén, szélsőséges körülmények között való viselkedésével kapcsolatos ismereteink. A 43 éves extrém sportolót elmondása szerint meglepte kedden a felszállás megszakítása mellett hozott döntés, azonban bízik benne, hogy lehetőséget kap az 52 éve felállított rekord megdöntésére, amely az Amerikai Légierő ezredese, Joe Kittinger nevéhez fűződik, aki a projektben tanácsadóként működik közre, a küldetés során pedig Baumgartner mentorává vált.

„Amikor Art közölte velem, hogy félbeszakítjuk a küldetést, azt hittem, viccel” – nyilatkozta Baumgartner. „Azt hittem, ez nem fordulhat elő, hogy a körülmények nem megfelelőek. Mivel én bent ültem a kapszulában, nem tudtam, mi történik a ballonnal. Szeretném, ha még idén végrehajtanánk a küldetést, ha már idáig eljutottunk. Már nincs visszaút. Itt vagyunk, a ballon és mi is készen állunk. Hogy holnap vagy a jövő hét első napján, nem számít.”

Tipp: Élő közvetítés Baumgartner ugrásáról!

A sajtótájékoztatón a Red Bull Stratos meteorológusa, Don Day szerda reggel felvázolta a várható időjárást. Úgy tűnik, Baumgartner kísérletére vasárnap nyílik ismét lehetőség.

Kittinger a következőket nyilatkozta: „Ugyanúgy éreztem, mint most Felix. Ugyanilyen nyomás nehezedett rám, és türelmesnek kellett lennem. Egyszer 30 napot vártam, utána pedig egyáltalán nem tudtunk felszállni.”

Forrás és képek: Red Bull Hungary