Egyedülálló kőzetet talált a Curiosity

Rendkívüli módon hasonlít a Marson talált szikla kémiai összetétele egy bizonyos típusú földi vulkanikus kőzetéhez – állapították meg a tudósok a Curiosity alapos lézeres és röntgenes elemzése után. A vörös bolygón eddig még nem bukkantak hasonlóra.

Mikor a tudósok kiválasztották az elemezni kívánt kőzetet, arra számítottak, a többi marsi sziklához hasonló mintával lesz dolguk – megdöbbenéssel fogadták, hogy az inkább egy földi kőzet kémiai összetételét mutatja, s hasonlót még sosem találtak a vörös bolygón. Olyan óceáni szigeteken található szokatlan típusú sziklákra hajaz, mint Hawai vagy St. Helena. A kőzet vulkanikus, ám egyik eddig talált marsi típusba sem sorolható be – ismertette Ralf Gellert, a kanadai Guelph Egyetem tudósa.

Tipp: A Curiosity begyűjtötte az első talajmintákat

A Curiosity két hónappal ezelőtt érkezett a Marsra, a Naprendszer Földhöz leginkább hasonlító bolygójára, hogy megvizsgálja, alkalmas-e a mikrobiális élet fenntartására. A rover a múlt hónapban lelt rá a focilabda méretű sziklára, s hamarosan meg is kezdte az elemzést, hogy meghatározza annak kémiai összetételét. Kiderült, hogy a kőben nincsen vas és magnézium – azok az elemek, melyek a korábbi mintákban jelen voltak –, azonban tartalmaz földpát ásványokat, melyekből következtetni lehet kialakulásának körülményeire, valamint szilíciumot, alumíniumot, nátriumot és káliumot.

A piros pontok a lézer által vizsgált pontokat, a lila körök pedig a röntgenes vizsgálat területét jelölik.

A szikla belseje egykor valószínűleg forró és folyékony lehetett, ez kicsapódott a felszínen, majd a hűlés során kikristályosodott. A kőzetet Jake Matijevic mérnök után nevezték el, aki a Curiosityért felelős Jet Propulsion Laboratory munkatársaként dolgozott, s a marsjármű landolását követően nem sokkal elhunyt.

Tipp: Meglepően meleg van a Marson

A Curiosity alfa-részecske röntgenspektrométerrel és a Chemchamnak nevezett lézeres műszerrel vizsgálta a különleges mintát, melyet a jövőben a tudósok természetesen szeretnék még alaposabb kémiai vizsgálatnak alávetni.

Forrás: Guardian
Főkép: NASA