- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Red Bull Stratos: Küldetés teljesítve

Posted By The Explorer On 2012-10-15 @ 08:17 In Adventure | No Comments

Az osztrák Felix Baumgartner vasárnapi teljesítményével beírta magát a történelemkönyvekbe. Felix a 39 045 méter magasból megvalósított sztratoszféra-ugrás során elérte a 1342,8 km/órára becsült sebességet, melynek köszönhetően elsőként lépte át szabadesés során a hangsebességet, valamint felállított további két rekordot, és mindeközben értékes adatokat gyűjtött a jövő űrkutatási projektjeihez.

Pontosan 65 évvel azután, hogy Chuck Yeager rakéta hajtású repülőgépével átlépte a hangsebességet, Felix Baumgartner egyszerre három rekordot is felállított a 39 045 méter magasból végrehajtott sztratoszféra-ugrás során. A 43 éves bázisugró a szabadesés során nemcsak a hangsebességet lépte át, a legmagasabbról végrehajtott szabadesés és az emberrel a fedélzeten végrehajtott legmagasabb léggömbbel való ballonos repülés rekordját is megdöntötte. A leghosszabb ideig tartó szabadesés rekordját pár másodperc híján továbbra is Joe Kittinger tartja, aki a Red Bull Stratos program során Baumgartner mentora volt.

[1]

Baumgartner az új-mexikói sivatagban ért földet a 4:20 percig tartó szabadesés és az összesen 9:03 percig tartó ugrás után. Emberek milliói követték élőben figyelemmel az ugrást mind online, mind pedig a televíziós közvetítéseknek köszönhetően. Baumgartner sikeresen visszanyerte az irányítást a gyors spirálzuhanás után, majd pillanatokkal később kinyitotta az ejtőernyőjét.

Tipp: “Mintha víz nélkül úsztam volna” [2]

„Hihetetlen volt a mai nap, csakúgy, mint az egész Red Bull Stratos küldetés. A felemelkedés problémamentesen és nagyon könnyedén zajlott, majd kiderült, hogy probléma van a sisakom fűtésével. A kiugrás tökéletes volt, ám utána lassan elkezdtem forogni. Azt gondoltam pár forgás után egyenesben leszek, de elkezdtem egyre gyorsabban pörögni, ami néha elég brutális és megterhelő volt. Pár pillanatig azt gondoltam, elveszítem az eszméletemet, nem éreztem a hangrobbanást, mivel azzal voltam elfoglalva, hogy minél előbb stabilizáljam magam. Az egész sokkal nehezebb volt, mint amire számítottam.”

[3]

Baumgartner és csapata öt éve készült a küldetésre, amelynek célja, hogy adatokat szolgáltasson azon tudományos kutatásokhoz, amelyek az emberi test viselkedését vizsgálják a világűrt jelentő extrém körülmények között.

Tipp: Sikeres volt Baumgartner sztratoszféraugrása! [4]

Baumgarter ugrását számos alkalommal elhalasztották, mielőtt vasárnap magyar idő 17:31-kor végül megkezdhette a felemelkedést a héliummal töltött légballon fedélzetén.

A közölt adatokat hivatalos kormányzati szervek még nem hitelesítették.

Forrás: Red Bull Hungary


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/10/15/red-bull-stratos-kuldetes-teljesitve/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/10/Felix-in-capsule.jpg

[2] “Mintha víz nélkül úsztam volna”: http://explorerworld.hu/2012/10/14/mintha-viz-nelkul-usztam-volna/

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/10/Red-Bul-Stratos_oktober-14.jpg

[4] Sikeres volt Baumgartner sztratoszféraugrása!: http://explorerworld.hu/2012/10/14/ujabb-kiserlet-a-tortenelmi-urugrasra-eloben/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.