A napszelet alkotó részecskékből származhat a víz a Holdon

A holdfelszín talajába zárt víz a napszelet alkotó töltött részecskékből származhat, amelyek folyamatos áramban érkeznek az égitestre – állapították meg amerikai kutatók.

A Michigani Egyetem munkatársainak tanulmánya vasárnap jelent meg a Nature Geoscience című tudományos folyóiratban.

Tipp: Először közvetítettek képeket a Hold sötét oldaláról

Az elmúlt öt év megfigyelései és laboratóriumi mérései megdöntötték azt a régóta fennálló hiedelmet, hogy a hold csontszáraz: vizet és hozzá tartozó vegyületeket azonosítottak a holdfelszínről származó regolit elnevezésű sziklatörmelékben és finom homokban. A víz eredete azonban tisztázatlan maradt.

A Holdról származó kőzetminta

Elméleti modellekkel már évtizedekkel ezelőtt igazolták, hogy a napszélből származó hidrogénionok (protonok) egyesülhettek a hold felszínén lévő oxigénnel, így hozva létre vizet és negatív töltésű, egy hidrogén és egy oxigén atomból álló hidroxil-ionokat (OH).

Tipp: A nagy Hold-átverés

A mostani tanulmány szerzői infravörös spektroszkópiás és tömegspektrométeres elemzéssel igazolták, hogy a holdi regolit talajmintákban jelentős mennyiségben jelen lévő hidroxil-ionok mikrometeoritok becsapódásának következtében jöhettek létre – idézte a tanulmányt a ScienceDaily című ismeretterjesztő portál.

Forrás: MTI