Lebomló chipek pókfonálból?

A pókselyem számos kivételes tulajdonságának köszönhetően rengeteg kutató fantáziáját megmozgatta már. A legújabb tervek szerint integrált áramkörök létrehozásánál tudnák hasznosítani a természetes, környezetbarát anyagot.

A szakemberek már hosszú évek óta próbálják megfejteni a pókfonál titkát. Előnyös tulajdonságai számos tudományos és technológiai területen jól jönnének, ám az ízeltlábúak féltve őrzik selymük receptjét. Ennek ellenére a kutatók elképesztő módszereket fejlesztenek ki a pókok által termelt anyag felhasználására. A legújabb elképzelés szerint – melyet kísérletekkel is igazolták – chipek előállításánál hasznosíthatnák.

Tipp: 3D nyomtatóval hívták életre a kihalt puhatestűt

A fény legalább olyan gyorsan halad keresztül a pókfonálon, mint az optikai kábeleken – fedezte fel Nolwenn Huby, a franciaországi fizikai intézet munkatársa. Huby és csapata megállapították, hogy a pókselyem elektronikai eszközök gyártásakor is felhasználható, bár egyelőre az információtovábbítás így négyszer veszteségesebb, mint az üvegszálas optikai kábelek esetében. Huby szerint idővel azonban a fejlesztések lehetővé tennék a hatékonyabb működést.

Pókfonál elektronmikroszkóp alatt

Mivel a pókfonál ártalmatlan, természetes anyag, a jövőben akár orvosi területen is alkalmazhatnák, például olyan kötszerek esetében, melyeknél beágyazott elektronikus eszközök mutatnák a fertőzés terjedését – az anyag jelentősen hozzájárulna az e-hulladék képződés csökkenéséhez.

Tipp: Új technológiával a fecskék nyomában

A tényleges felhasználási eljárás alakulása egyelőre a jövő zenéje. Hacsak nem sikerül kidolgozni egy metódust, mellyel a kutatók laboratóriumi körülmények között is előállíthatják a pókok rejtélyes anyagát, vajmi kevés rá az esély, hogy lehetséges annyi fonalat összegyűjteni, amely kiszolgálná az egész elektronikai ipart. Ennek ellenére az új ötlet bámulatra méltó – idővel talán valóban pókfonál felhasználásával készítik majd az integrált áramköröket.

Forrás: Treehugger
Főkép:  PhoTones_TAKUMA