A T-rexet is kettéharapná a tengeri szörny

Az eddig Predator X-ként emlegetett tengeri ragadozó egy teljesen új fajt képvisel – állapították meg a kutatók. A plioszaurusz csoportba tartozó hüllő – melynek harapása négyszer erősebb volt, mint a T-rexé – most hivatalosan is nevet kapott.

A hatalmas, ősi tengeri hüllő, mely hozzávetőleg 150 millió éve úszkált a tengerekben, teljesen új fajt képvisel – állapították meg a tudósok. A Pliosaurus funkei névre keresztelt ragadozó elérhette a 12 méteres testhosszt is, és óriási, 2 méteres koponyával rendelkezett. Ám ami még ennél is megdöbbentőbb: harapása négyszer olyan erős volt, mint a Tyrannosaurus rexé.

Tipp: Nem lesz Jurassic Park

„Ők voltak a tenger csúcsragadozói” – mondta Patrick Druckenmiller, az Alaszkai Egyetem paleontológusa. A néhány éve felfedezett maradványok újabb adalékkal szolgálnak ahhoz, hogy elképzelhessük a jura időszak óceánját, mely telis-tele volt hatalmas „szörnyekkel”.

A kardszárnyú delfin, a kék bálna, a Pliosaurus funkei és az ember

2006-ban a tudósok a Norvégiában található Spitzbergák területén rábukkantak két plioszaurusz csontvázra. Az egyik – melyet „Predator X-nek” neveztek el – némileg különbözött az Angliában és Franciaországban feltárt társaitól. Az elkövetkezendő évek az állkapocs, a csigolyák és a mellső végtag csontjainak aprólékos elemzésével telt, melynek eredményeképpen a szakemberek megállapították, hogy egy teljesen új fajról van szó – így a Predator X végre hivatalos nevet kaphatott: a fosszíliák megtalálói, Bjorn és May-Liss Funke lettek a „keresztszülők”.

Tipp: Kisfiú talált rá az évszázad mamutleletére

A plioszauruszok 145-160 millió évvel ezelőtt portyáztak a tengerekben; rövid nyakuk, csepp alakú testük és hosszú, lapát formájú végtagjaik voltak – magyarázta Druckenmiller. Az új faj ennek a periódusnak a végén élt, s más plioszauruszokkal tömte meg a hasát. Druckenmiller szerint a P. funkei arányaiban hosszabb elülső végtagokkal, emellett eltérő alakú csigolyákkal rendelkezett, s fogai más-más távolságra helyezkedtek el egymástól. Néhány évvel ezelőtt, 2008-ban a tudósok még úgy tippelték, a Predator X körülbelül 15 méteres lehetett; a jelenlegi tanulmány ugyan rácáfolt erre, az állat azonban még így is jóval méretesebb volt, mint a ma élő legnagyobb tengeri ragadozó, a 9 méteres kardszárnyú delfin. A Pliosaurus funkei fosszíliák csupán kettőt tesznek ki a Spitzbergák területén talált negyven plioszaurusz példány közül.

A fosszíliák szállítás előtt

A Norwegian Journal of Geology október 12-én megjelent számában a kutatók további új fajok leírását is ismertetik: a két ichthyoszaurusz, vagyis delfinszerű hüllő a jura időszak leghosszabb nyakú plesioszauruszai volt. Druckenmiller szerint nem csupán új fajokat, de egy egészen új ökoszisztémát fedeztek fel.

Forrás: Live Science
Főkép: Atlantic Productions