A világ legjobb kalandtúrái – 1. rész

Van, aki nem a tengerparti lazsálásról álmodik, ha a nyaralás kerül szóba – ehelyett hegyi biciklizésre, trekkingelésre, búvárkodásra vagy hegymászásra adja a fejét. Íme, a világ legszebb területei, ahol az aktívabb kikapcsolódásra vágyók is megtalálják a helyüket.

1. Yellowstone Nemzeti Park

Néhány helyen Észak-Amerika Serengetijének is nevezik a Yellowstone Nemzeti Parkot, ahol farkasok, jávorszarvasok, antilopok és prérifarkasok várják a bevállalósabb látogatókat. A Yellowstone folyón raftingolni igazi élmény, de alapjában nem veszélytelen mutatvány.

Tipp: A világ legfurcsább szállói – 1. rész

A Yellowstone Raft Company 1978 óta viszi ki látogatóit a vad vizekre, és teljes biztonságot, adrenalinszint-növelő kalandokat ígér. Aki kevésbé vevő a vizes kalandokra, annak alternatívaként ott a szintén népszerű lovaglás a Nemzeti Park gyönyörű vidékein.

2. Chile, Andok

Az Andok mind fizikailag, mind szellemileg kalandokat rejt magában: amellett, hogy a látogató végigtúrázhatja a vadregényes hegygerinceket, közben megismerkedhet az inka kultúra ránk maradt hagyományaival.

Tipp: Szigetvárosok a világ minden táján

Az Andokban az a legjobb, ha helyi vezetőt fogunk magunknak, hiszen ő ismeri a hegység minden pontját és a kulturális értékeket egyaránt. A környéken szintén lehetőség van lovaglásra, valamint kajakozni is lehet a hegyi patakokban.

3. Svédország

Svédország gyönyörű, és viszonylag olcsó – számos utazási iroda kínál elfogadható áron túrákat az északi országba. A kutyás szán kötelező, ugyanúgy, mint a szauna, és érdemes kipróbálni a Jukkasjärvi közelében található Icehotelt is.

Tipp: A világ hét legjobb trekking útja

A túraútvonalak olyan vidéken is átvezetnek, ahol látni az északi fényt, és itt rendezik meg minden évben a világ egyik legnagyobb trekkingeseményét, a Fjällräven Classicot is. A Classic a híres Királyok Útján vezet át, amelyet bármikor végigjárhat a vállalkozó kedvű kalandor.

4. Mexikó

Mexikót ezúttal elsősorban az óceán szerelmeseinek ajánljuk: a Journey Mexico társaság, amelyet 7 évvel ezelőtt alapított egy fiatal amerikai házaspár az ország kulturális örökségére fókuszál, és bálna- és teknőslest ígér vendégeinek. Sőt, aki szeretne, segíthet a szürkebálnák és a veszélyeztetett teknősök megjelölésében, valamint szabadon eresztésében.

5. Ausztria

Bár szomszédos országunkban bőven van lehetőség trekkingelni is, az igazi kihívás az Alpoknál kezdődik: a hegymászás szerelmeseinek Innsbruck és környéke tökéletes választás. Találhatók itt kevésbé veszélyes, lankás útvonalak, és Via Ferrata túrákra illő sziklás peremutak is – mindenki megtalálhatja magának a saját edzettségének megfelelő környéket.

Tipp: Az óceán és a szárazföld határán

Az osztrák idegenvezetők értékelési módszereivel azonban vigyázzunk: ami nekik könnyű séta, az nekünk valószínűleg egy erőltetettebb hegyi menet lesz.