A legtermészetesebb billentyűzet

A modern technikai eszközök ridegsége, a tárgyakhoz való semleges viszonyunk és a természettől való eltávolodás egy tőről fakadnak – legalábbis Robbie Tilton mérnök szerint, aki legújabb, szokatlan munkájával az ember és a tárgyak kapcsolatán szeretne változtatni.

Robbie Tilton szándékosan szembemegy a modern technológia megszokott eljárásaival: a jellemzően használt hideg fém, üveg és műanyag nem szerepel az eszköztárában. Az általa tervezett vezeték nélküli billentyűzet igazán üdítő képet nyújt: fa és moha felhasználásával készült. A tervezésnél az Apple egyszerű vezeték nélküli klaviatúráját vették alapul.

Tipp: A pizzás doboz új élete

Tilton első lépésben CAD modellt készített a billentyűzet sztenderd változatáról, ezután az egyes alkatrészek lemásolása következett, melyet később lézer segítségével fából kanyarítottak ki (csupán két deszkára volt szükség). Az igazi kihívást a gombok jelentették, ezeket végül gumirugókkal rögzítették. A billentyűzet váza 0,8 milliméteres rétegelt falemezből készült, melyet vízben való áztatás után alakítottak a megfelelő formára. Sajnos Tilton kénytelen volt műmohát használni az eszköz befejezéséhez, feltételezhetően azért, mert New York környékén nem talált eleget az igaziból.

A gyártási folyamat

Tipp: Füvesített háztetőkkel a jó levegőért

A tervező saját bevallása szerint idegenkedik a modern technológia hideg és élettelen vívmányaitól, így szenvedélyes elkötelezettséget érzett legutóbbi munkája megvalósítása során. Tilton úgy gondolja, folytonosan távolodunk a természettől, s a minket körülvevő tárgyak – bár vizuális értelemben igen letisztultak –, mégis unalmasak, és a tapintásuk sem kellemes. „Mi lenne, ha a technológia élne és lélegezne?” Robbie Tilton ezt szem előtt tartva végzi a munkáját. Úgy véli, a tárgyakhoz való viszonyunk kiemelten fontos az életünkben – bár többnyire vigyázunk rájuk, ám ha például locsolni vagy napfürdőztetni őket, az már jóval több törődést igényel. Természetesen az ilyesféle kütyüknek több jó oldaluk van: biológiailag lebomló anyagokból készülnek, illetve újrahasznosíthatóak is.

Forrás: Gizmag
Képek: Robbie Tilton