Megfejthetik a legősibb írást

A legrégebbi írásrendszer eddig szinte megfejthetetlennek tűnt – a protoelámi kultúra szimbólumait most az Oxfordi és a Southamptoni Egyetem szakemberei vizsgálják a legfejlettebb technológia segítségével, mely véleményük szerint nemsokára meghozza a várva várt áttörést.

Az Oxfordi Egyetem szakemberei egy óriási lépést tettek a világ legrégebbi írásrendszerének megfejtése felé. A vizsgált protoelámi írás gyökerei Kr. e. 3200-2900 közé nyúlnak vissza a mai Irán területére. A bronzkori, közel-keleti társadalomról nem tudunk túl sokat, az bizonyos, hogy a rabszolgasorba taszított népréteg éhezés-közeli állapotban élt.

Tipp: Szkíta aranykincsek vonzásában

Az agyagtáblákon feltűnő 5000 éves szimbólumok makacsul rejtegetik titkukat, ám most az Oxfordi és Southampton Egyetemek által kifejlesztett csúcstechnológiájú képalkotó eszköz segítségével lehetővé válhat egyszer és mindenkorra feltörni a kódot.

A kamerákkal és lámpákkal felszerelt Reflectance Transformation Imaging (RTI) elnevezésű eszköz rendkívül jó minőségű és részletes képeket készít az ősi dokumentumokról. A kutatók a különböző területeket megvilágítva a legapróbb barázdát és bemetszést is megvizsgálják – így olyan részleteket is felfedeznek, melyek addig nem voltak láthatóak. „A rögzített képek hihetetlen minőségűek. Az elmúlt tíz évet a protoelámi írásrendszer megfejtésével töltöttem, és azt hiszem ezzel az új technológiával végre áttöréshez érkeztünk” – mondta Jacob Dahl, az Oxfordi Egyetem Keleti Tudományok Karának munkatársa. A szakember azt is megjegyezte, hogy a tudósok a szabad szemmel alig észrevehető különbségek miatt nem tudták megfejteni a protoelámi szövegeket – a „t” és az „i” betű például szinte egyforma volt.

A képek most online is elérhetőek a Cuneiform Digital Library Initiative weboldalán. Ezen a módon az anyag rengeteg hozzáértőhöz juthat el világszerte, ami remélhetőleg hozzájárul a rejtélyes írásrendszer megfejtéséhez. A nyelv egy-két jellemzője már ismert: az írnokok valószínűleg a mezopotámiaiaktól vettek át néhány jelképet, például a számokat és a kecske, a juh és a gabonafélék szimbólumait.

Az elmúlt évtizedben Dahl mintegy 1200 jelet fejtett meg, ám – saját bevallása szerint – ez szinte semmi az írásrendszer összetettségéhez képest: 80-90 százaléka mérhetetlenül bonyolult, s még az olyan egyszerű szavak is, mint a „tehén” vagy a „marha” eddig megfejtetlenek maradtak. Ismereteikre alapozva a kutatók úgy vélik, a protoelámiak egyes szimbólumai külön tárgyakat, fogalmakat jelöltek, ám megjelenik náluk a szótagírás is, például a „macska” szó esetében. A szakemberek szerint a jeleknek legalább a fele hangokhoz társított.

Tipp: Római kori átoktáblát tártak fel Nagy-Britanniában

A táblákon leginkább állatokat, esetleg mitikus lényeket ábrázoltak, embereket nemigen, így a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az írás főként adminisztrációra szolgált. Dahl szerint az oktatási hagyomány kiforratlansága miatt a feljegyzésekben sok hiba is előfordul, ami még jobban megnehezíti az írás megfejtését. A szimbólumrendszer körülbelül kétszáz év lefolyása alatt teljesen eltűnt.

Forrás: Discovery News
Főkép: Marie-Lan Nguyen