Állat-barátok

Tudvalevő, hogy az állatok ugyanolyan mértékben igényelhetik a kapcsolatokat, mint a leginkább társas lénynek tartott ember. Meglepő azonban, hogy köztük is kialakulhatnak különösebbnél különösebb barátságok – fajra- és nemre való tekintet, valamint feltétel nélkül.  

A víziló és a teknős

Mi lehet a közös egy vízilóban és egy teknősben? A titkot talán csak az érintettek tudhatják. A furcsa páros 2004-ben került az újságok címoldalára: egy földrengés után ismerkedtek össze egymással a kenyai Haller Parkban. Az Owen nevű bébi víziló ugyanis a sajnálatos esemény következtében megárvult, így a 130 éves teknős, Mzee lett a pótmamája és a legjobb barátja is egyben. A különös párosnak saját weboldala is van.

Tipp: Beszélő bálna?

A sikló és a hörcsög

Az egyik legfurcsább állati barátság egy japán állatkertben alakult ki – egy patkánysikló, Aochan és egy hörcsög, Gohan között. A rágcsáló ebédként került a terráriumba, a siklónak azonban nem volt fogára való a menü. Végül a két állat igazi lakótárs lett, sőt, a hörcsög már odáig merészkedett, hogy minden félelem nélkül az alvó hüllő mellé gömbölyödik.

Az oroszlán és az oryx

Ennek a nőstényoroszlánnak nem volt saját kicsinye, mikor önkényesen örökbe fogadta az oryxkölyköt (antilopféle). Érdekesség, hogy ez nem az első ilyen alkalom: a Larsens nevű nagymacskának már két oryxcsemetéje volt ezelőtt. Az egyiket egy oroszlán támadta meg, a másikat pedig az állatkert gondozója vette el tőle, mert nem fogadta el Larsens tejét. A harmadik kísérlet jól sült el: a két állat már jó ideje egymás mellett él.

A kutya és a tigriskölykök

Számunkra talán kissé különös, ám Kínában megszokott eljárás, hogy az árván maradt állatkölyköknek fajtától függetlenül keresnek pótszülőt. Ez történt a Nanning-i Állatkert tigriscsemetéivel is: anyjuk túl beteg volt ahhoz, hogy felnevelje őket, így a gondozók egy kutyát bíztak meg a feladattal, amely minden további nélkül elfogadta, sőt, még szoptatta is a kicsinyeket. Az állatok között ilyen módon különleges kapocs alakult ki.

Tipp: Rozmárbébit mentett a WCS

A kutya és az elefánt

A tennessee-i elefántmenhelyen az ormányosok régebben párosával ejtőztek, és többnyire a saját dolgukkal törődtek. Egy nap azonban egy Bella nevű kóbor kutya oldalgott be a menhelyre, s azonnal barátságot kötött Tarrával, azóta pedig szinte elválaszthatatlanok. Együtt játszanak, esznek és alszanak, s egyiküket sem zavarja, hogy Bella Tarra térdéig sem ér. Kapcsolatuk mélységét híven tükrözi az eset, mikor Bella váratlanul megsérült – Tarra búsan ült az udvar sarkában egészen addig, míg vissza nem szállították legjobb barátját.

Az orángután és a tigris

A természetben a majmoknak általában óvakodniuk kell a tigrisektől, hiszen azok könnyűszerrel felfalhatják őket. Irma, az orángután és Dema, a szumátrai tigris sorsa azonban egészen másképp alakult. Dema 26 napos volt, mikor először találkozott az 5 hónapos Irmával egy indonéziai állatkórházban. A két állat azonnal összebarátkozott, s mi sem tanúskodhat meghitt viszonyukról jobban, mint a képen látható bensőséges összebújás.

Tipp: Kisfiú talált rá az évszázad mamutleletére

A cica és a holló

A legtöbb kiscica nem barátkozik édesanyján és testvérein kívül mással. Nem ez volt a helyzet Cassie esetében. Az árván maradt macskát Moses, a holló vette – szó szerint – a szárnyai alá. Természetes körülmények között a cicák megkergetik, s ha elég ügyesek, el is fogyasztják a madarakat, azonban Mosest nem fenyegeti ilyen veszély. A holló védelmezi, sőt, eteti is szőrös kis társát.

Forrás: Smashinglists
Főkép: Dimas Ardian/Getty Images