- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Indul a 2012-es expedíciószezon az Antarktiszon

Posted By Hidvégi Brigi On 2012-10-27 @ 14:30 In Adventure | No Comments

Most, hogy az idei Himalája mászószezon lassan lezárul, ideje, hogy figyelmünket délebbre irányítsuk. Ebben a percben is számos kalandor, felfedező és kutató várja, hogy elindulhasson a Déli-sarkra, rögtön az expedícióidény legelején. Szemezgessünk az elkövetkezendő hetek izgalmas útjai közül!

Aaron Linsdau [1] abban bízik, hogy ő lehet az első amerikai – mindent összevetve pedig a negyedik ember – aki megtesz egy oda-vissza utat a Déli-sarkra a Hercules Inlet nevű öböltől. Úgy tervezi, a 2300 kilométeres túrát egyénileg, valamint anyagi támogatók nélkül viszi véghez. Linsdau már Punta Arenas-ban, Chilében várja, hogy elinduljon a repülőgép, mely az Union Glaciernél teszi majd le. Legtöbb idejét az élelem becsomagolására fordítja – nem csoda, hisz az út 90 napig tart majd, s naponta átlagosan 6000 kalóriát kell elfogyasztania.

Tipp: A világ legjobb kalandtúrái – 1. rész [2]

Szintén a Hercules Inlet-től indul majd a 22 éves Kasim Rafiq, aki a legfiatalabb Déli-sarkot megjárt brit kalandor szeretne lenni. 1170 kilométeres szóló útja saját becslése szerint hozzávetőleg 60 napot vesz majd igénybe. Rafiq jelenleg még nem érkezett meg Chilébe. Kalandját itt követheted nyomon [3].

[4]

Richard Parks

Richard Parks úgyszint egyéni, nem finanszírozott utat tesz az Antarktiszra a szezon végén. Az indulás időpontja még nem meghatározott, Parks egyelőre a decemberi hónapot jelölte ki. Bár ez igencsak késeinek számít, a férfi járt már a Déli-sarkon a 737 Challenge [5] keretein belül.

Tipp: Végigjárnád Shackleton útját? [6]

Szintén decemberben indul az Antarktiszra az a tudományos kutatócsoport [7], melynek célja, hogy lefúrjon egy évszázadok óta a jég alatt rejtőzködő szubglaciális tóhoz (Ellsworth-tó). A3 kilométer mélyen elhelyezkedő víztömegben olyan életformák lehetnek jelen, melyek alkalmazkodtak a szélsőséges körülményekhez, s a tudósok talán a több ezer évvel ezelőtti környezeti tényezők nyomaira is rábukkanhatnak. A csapat immár túl van az előkészületeken, s hamarosan elindul Dél-Amerikába.

A „Baffin Babes [8]” néven ismert hölgyekből álló kalandorcsapat több sikeres expedíció után jelenleg a Déli-Georgia-szigetek átszelésére készül. A körülbelül egy hónapos út során a lányoknak meg kell küzdeniük a zord körülményekkel, beleértve a hideget és az erős szelet.

[9]

A Baffin Babes csapat egyik tagja egy fókával

Emellé természetesen kellemes élmények is társulhatnak: a lányok olyan vadon élő állatokkal találkozhatnak, mint a pingvinek, a fókák és különböző vándormadarak. A három hölgy múlt héten érte el a szigeteket hajóval, és azóta már úton is van. A Baffin Babes-t itt követheted nyomon [10].

Tipp: Téged is vár a 2013-as Put Foot Rally [11]

Mike O’Shea és Clare O’Leary [12], a két ír felfedező a tavalyi évben az Északi-sarkot hódította meg, idén pedig úgy gondolták, máshol is kamatoztatják az extrém kiképzést. A duó három kalandorral karöltve vág neki a Déli-sarknak, s az expedíció a napokban kezdődik. Az utat egy hónaposra becsülik.

Forrás: The Adventure Blog


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/10/27/indul-a-2012-es-expedicioszezon-az-antarktiszon/

URLs in this post:

[1] Aaron Linsdau: http://www.ncexped.com/

[2] A világ legjobb kalandtúrái – 1. rész: http://explorerworld.hu/2012/10/20/a-vilag-legjobb-kalandturai-1-resz/

[3] itt követheted nyomon: http://www.journeysouth2012.co.uk/

[4] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/10/richard-parks.jpg

[5] 737 Challenge: http://www.737challenge.com/

[6] Végigjárnád Shackleton útját?: http://explorerworld.hu/2012/10/01/vegigjarnad-shackleton-utjat/

[7] tudományos kutatócsoport: https://www.facebook.com/LakeEllsworth

[8] Baffin Babes: http://www.baffinbabes.com/

[9] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/10/baffin.jpg

[10] itt követheted nyomon: https://www.facebook.com/baffinbabes

[11] Téged is vár a 2013-as Put Foot Rally: http://explorerworld.hu/2012/10/10/teged-is-var-a-2013-as-put-foot-rally/

[12] Mike O’Shea és Clare O’Leary: http://irishnorthpole2013.com/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.