Sikeres volt a SpaceX misszió

Október 28-án sikeres misszió után landolt a Csendes-óceánban a Dragon teherszállító hajó. A Space Exploration Technologies expedíciója azt jelentheti, hogy valóban a kereskedelmi űrutazás kapujában állunk.

Vasárnap délután a Csendes-óceánba zuhant az október 7-én induló Dragon, a Space Exploration Technologies teherszállító hajója. A kapszula egy sikeres májusi próbarepülés után ezúttal valódi ellátmányt is vitt magával a Nemzetközi Űrállomásra. Fedélzetén több mint 400 kiló élelmet és egyéb felszerelést, valamint tudományos kísérletekhez szükséges eszközöket hordozott.

Tipp: Elindult az első magánűrhajó az ISS-re

A visszatérő Dragont az Űrállomás kutatói több mint 700 kiló tudományos mintával pakolták meg, amelyet az elmúlt egy évben gyűjtöttek.

Az Egyesült Államok orosz, kínai és európai segítségre volt kényszerítve attól a perctől, ahogy az utolsó űrsikló nyugdíjba vonult. Ez a helyzet most megváltozni látszik: a NASA ugyanis tárgyal egy másik céggel is, az Orbital Sciences Corporationnel a kereskedelmi teherszállítással kapcsolatban.

Forrás: Discovery News
Főkép: Spacefacts