- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Szuperzöld várost épít Kína

Posted By Hidvégi Brigi On 2012-10-30 @ 13:36 In Öko | No Comments

Nyolc éven belül elkészülhet Kína délnyugati részén a Great City elnevezésű modern zöld város, ahol a lakosok harmóniában élhetnek a természettel, és sem a környezetszennyezés, sem a túlzsúfoltság nem okoz problémát a számukra.

Kínában mind a zsúfoltság, mind a környezetszennyezés hatalmas problémát jelent, azonban egyre szaporodnak a megoldásra törekvő kezdeményezések. Ilyen a Chengdu Tianfu District Great City nevű projekt, melynek terveit egy Chicago-i székhelyű építészeti cég készítette el. A város előreláthatólag nyolc éven belül el is készül, és 30 000 család, vagyis hozzávetőleg 80 000 fő befogadására lesz képes.

[1]

A Great City-nek nevezett település a tömegközlekedés révén Chengdu-hoz, Délnyugat-Kína egyik megapoliszához fog csatlakozni. Az Adrian Smith + Gordon Gill Architecture cég előzetes számításai szerint a szuperzöld közösség energiafogyasztása 48 százalékkal, vízfogyasztása pedig 58 százalékkal lesz alacsonyabb, mint egy hasonló népességgel rendelkező hagyományos városé. Emellett a szén-dioxid kibocsátás 60 százalékkal, a hulladéktermelés pedig 89 százalékkel kevesebb lesz.

Tipp: Természet a lakásban [2]

A tervek kidolgozása során fokozott jelentőséggel bírt az önfenntartás és a környezettudatosság kérdése. A fűtést a nyári meleg segítségével biztosítják, a villamos energiáért és a forró vízért pedig kogenerációs technológiát alkalmazó erőmű felel majd. Great City területe mindössze 1,3 négyzetkilométer lesz, ami – ha számításba vesszük a tervezett lakosság számát – igen kevésnek tűnik. Az alapötlet az volt, hogy a város bármely pontjából el lehessen érni egy másikba 15 perc alatt, ami gyakorlatilag feleslegesség teszi az autóval való közlekedést. Az urbanizált terület 60 százalékán az épületek, lakóházak helyezkednek majd el, 25 százalékát az infrastruktúra számára tartják fenn, a maradék 15 százaléknyi területen pedig parkok lesznek.

[3]

Tipp: Füvesített háztetőkkel a jó levegőért [4]

Gordon Gill, a projekt egyik építésze elmondta, a fő cél az volt, hogy a lakosság közel maradjon a természethez. Olyan várost szeretnének létrehozni, mely ugyan sűrűn lakott, ám körülöleli a környező tájat és a természettel harmóniában, nem pedig vele szemben létezik. „A Great City bebizonyítja, hogy egy sűrűn lakott város nem feltétlenül kell, hogy szennyezett és természetidegen legyen. A város minden épített területe arra hivatott, hogy emelje a lakosainak életszínvonalát. Egyszerűen megfogalmazva olyan hely, ahol jó lakni, dolgozni és családot alapítani” – fogalmaz Gill. A település valójában prototípusnak készül, melyet Kína-szerte lemásolhatnak majd. A munkálatokat még idén ősszel elkezdik.

Forrás: Popular Science


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/10/30/szuperzold-varost-epit-kina/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/10/Adrian-Smith-+-Gordon-Gill-Architecture4.jpg

[2] Természet a lakásban: http://explorerworld.hu/2012/10/29/termeszet-a-lakasban/

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/10/Adrian-Smith-+-Gordon-Gill-Architecture3.jpg

[4] Füvesített háztetőkkel a jó levegőért: http://explorerworld.hu/2012/10/17/fuvesitett-haztetokkel-a-jo-levegoert/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.