Négyes csillagrendszerhez tartozó bolygót fedeztek fel

Négyes csillagrendszerhez tartozó bolygót fedeztek fel amerikai asztronómusok. A Notre Dame Egyetem tudósainak tanulmánya a The Astrophysical Journal című folyóiratban jelenik meg.

Mindössze hat olyan bolygó ismert, amely kettős csillagrendszer körül kering, az úgynevezett cirkumbináris rendszerek ugyanis igen ritkák. A PH1 katalógusjelű bolygó viszont az első planéta, amely egyszerre négy naphoz “kötődik” – olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon a KIC 4862625 rendszerről.

Tipp: Mini szupermasszív fekete lyukat fedeztek fel

A 3200 fényévnyire lévő bolygóra a Kepler amerikai bolygóvadász űrteleszkóp felvételein elsőként amatőr csillagászok figyeltek fel, akik úgy találták, hogy a planéta két nap körül kering. Justin Crepp, a Notre Dame Egyetem docense, a tanulmány szerzője a hawaii obszervatórium teleszkópja segítségével készített felvételeket, amelyek kimutatták, hogy két bináris csillagrendszerről van szó.

“Nem tudjuk közvetlenül megfigyelni a bolygót, de a Kepler, amely regisztrálja a csillagok fényében az előttük elhaladó égitestek okozta parányi elhalványulásokat, a planéta létének csalhatatlan jeleit észlelte” – magyarázta Justin Crepp.

Tipp: Káprázatos szuperbuborék a Nagy Magellán-felhőben

A kettős rendszer egyik csillagának tömege egy cseppet nagyobb, mint a Napé, a másiké valamivel kisebb, ezek 20 nap alatt kerülik meg egymást. A bolygó a feltételezések szerint egy gázóriás, amelynek átmérője a Földének a 6,2-szerese, és 137 nap alatt tesz egy teljes kört a két csillag körül. A PH1 szülőcsillagait egy másik csillagpár “kerülgeti”, amely a Nap és a Föld közötti távolság ezerszeresére van.

Forrás: MTI
Fotók: NASA