Régi lakók költöztek az új pandabázisra

Tizennyolc óriáspanda lett az első lakója annak a pandaközpontnak, amelyet kedden nyitottak meg a délnyugat-kínai Szecsuan tartományban – jelentette a kínai központi televízió kedden.

A 2008. májusi, a Richter-skála szerinti 8-as erősségű földrengés okozta károk miatt a tartományban lévő Wolong Természetvédelmi Területről 32 pandát szállítottak el az ország különböző parkjaiba átmenetinek szánt menedékhelyekre. További harminc egy másik szecsuani bázisra került.

A 18 panda tehát a “hazatérők” első csoportja. Új otthonuk a hongkongi különleges közigazgatási övezet kormányzatának támogatásával épült. A közel 20 ezer négyzetméteres alapterületű park 59 óráspanda befogadására alkalmas.

Tipp: Visszavárják Szecsuánba a kölcsönadott pandákat

Az új bázist úgy alakították ki, hogy a tenyésztésre, a vadonba való visszaszoktatáshoz szükséges tréningre és más tudományos kutatásokra is alkalmas legyen.

A világ egyik legveszélyeztetettebb állataiból, az óriáspandákból körülbelül 1600 él vadon, többségük Szecsuan hegyei között. További 340-en élnek fogságban.

Forrás: MTI