A halott fa új élete

David Nash brit szobrász újrahasznosít – na nem a szó szoros értelmében: az elkorhadt, beteg, halott fáknak ad „új életet” azzal, hogy műalkotást farag belőlük.

A London külvárosában található Királyi Botanikus Kert (Royal Botanic Gardens) Nagy-Britannia egyik legszebb parkja. Néhány része, köztük számos pavilon és üvegház is, akár az 1800-as évekre is visszanyúlik.

Tipp: Füvesített háztetőkkel a jó levegőért

A kert újabb, de nem kevésbé izgalmas nevezetességeit David Nash szobrásznak köszönhetjük, aki gyakorlatilag újrahasznosít: a beteg, elpusztult fák törzseiből készít műalkotásokat.

Szobrait láncfűrésszel, fejszével faragja ki, sőt, van olyan is, amelyet tűz segítségével formál olyanná, amilyenné ő megálmodta. Azokat a fákat használja fel alapanyagként, amelyek öregségükből adódóan, vagy valamilyen betegség folytán elpusztultak, és másként korhadásnak indulnának.

Tipp: Természet a lakásban

Nash, aki negyven éve dolgozik fával, azt mondja, az alkotásai különleges együttműködési folyamat részei közötte, valamint a fa és a természet között. 2012 áprilisától szeptemberéig dolgozott ezen a különleges kiállításon, és az alkotói folyamat közben csakis természetes okokból elpusztult fákat használt fel.

A szobrász számos műve a kertben elszórva, néhol erdős rész közé rejtve fekszik, de akad néhány (például egy fakéregből készült kúp, a Parafa Torony egy 1836-ban épült üvegházban áll.

David Nash munkáiról ide kattintva olvashattok bővebben.

Forrás: Treehugger
Fotók: RBG, Kew