Koreaiul beszélő elefánt

Az elefántok nagyon jól imitálják a hangokat. Több esetben is előfordult már, hogy az ormányos állatok az emberi beszédet utánozták. Koshik, az Everland állatkert elefántja olyan pontosan ejti ki a koreai szavakat, hogy még a kelet-ázsiai nép is megérti a mondandóját.

Koshik, az ázsiai elefánt képes utánozni az emberi beszédet – méghozzá koreaiul tanult meg. Az állat szókincse jelenleg öt kifejezésből áll: annyong (helló), anja (ülj le), aniya (nem), nuo (feküdj le) és choah (jó). A szavakat Koshik parancsként vagy visszajelzésként kapta különböző mutatványok gyakorlása során. „Minden okunk megvan azt hinni, hogy az elefánt érti is, amit mond” – fejti ki a véleményét Tecumseh Fitch, a Bécsi Egyetem kognitív biológia professzora, a Current Biology-ban megjelent tanulmány társszerzője.

Cikk: Állat-barátok

Fitch elmondja, hogy Koshik nem parancsként fogja fel az egyes szavakat: mikor például azt mondja, „ülj le”, egyáltalán nem sértődik meg, ha beszédpartnere nem tesz eleget a felkérésnek. Ő és kollégái különböző módszerekkel igazolták, hogy az állat valóban „beszél” koreaiul. A kutatók elsőként koreai anyanyelvű személyeknek játszották le Koshik vokális kommunikációjának rögzített változatát, s megkérték őket, hogy írják le, amit hallanak. Az alanyoknak gyakorlatilag nem volt gondjuk a szöveg megértésével.

A kutatók számítógépes elemzéseknek is alávetették Koshik hangját – mint kiderült, annak szerkezete tökéletesen azonos az elefánt kiképzőinek hangstruktúrájával, ezzel szemben a szokásos „elefántbeszédtől” igencsak eltér. Tekintettel az elefántok mértére és anatómiai felépítésére – vegyük csak az ormányt –, nem kis teljesítmény Koshiktól, hogy „megtanult koreaiul”, vagyis képes az emberi hangszín és hangmagasság lemásolására.

Kaland: Afrika expedíció fiataloknak

Mind az afrikai, mind az indiai elefántok szakértői a hangok utánzásának. Arra is akadt már példa, hogy az állatokat teherautó-motorok zajának imitálásán kapták. Koshik nem az első olyan elefánt, amely képes az emberi hangok lemásolására. Hivatalos jelentések szerint egy Kazahsztánban élő példány oroszul és kazahul is kommunikál. Ennek ellenére egyértelmű, hogy nem minden elefánt rendelkezik ezzel a különleges képességgel.

Angela Stoeger-Horwath, a Bécsi Egyetem másik szakembere szerint Koshiknál több tényező is szerepet játszott az adottság kialakulásában. Az egyed zsenge korától kezdve az Everland Állatkertben élt, ahol körülbelül öt évig ő volt az egyetlen elefánt. Intenzív kiképzésen vett részt, s az oktatók, az állatorvosok, az idegenvezetők és a turisták is sokat beszéltek hozzá. A döntő tényező így az lehetett, hogy az elefánt kizárólag emberekkel érintkezhetett fejlődésének első fontos szakaszában.

Tipp: Ide utazz, ha állatlesre mennél

Az állatok gyakran tanulnak egymástól. Koshiknak ezidáig egyetlen társa volt: a nőstény egyed 2002 óta él vele, ám még egyetlen emberi szót sem hallatott. Az állatok szándékos oktatását a szakemberek nem tartják jó ötletnek, hisz az ormányos számára az az ideális, ha ifjúkorától fogva más elefántok veszik körül. Stoeger-Horwath szerint Koshik nem kommunikációs céllal használja a megtanult szavakat, inkább az emberek iránti kötődését fejezi ki velük.

Forrás: Discovery News
Főkép: AP