Jön az SMS, ha közel az ISS

Pénteken volt a 12. évfordulója annak, hogy az első legénység megérkezett az ISS fedélzetére. Ennek tiszteletére a NASA új lehetőséget kínál a csillagászat iránt érdeklődőknek: SMS-ben vagy e-mailben értesíti őket, hogy mikor látható a közelükben az Űrállomás.

A Nemzetközi Űrállomás első legénysége 2000. november 2-án érkezett meg az ISS fedélzetére. A csapat William Shepherdből (USA), Jurij Gidzenkóból és Szergej Krikaljovból (Oroszország) állt. Ennek a történelmi pillanatnak tiszteletére alkotta meg a NASA azt az üzenetküldő szolgáltatását, amely akkor riaszt, ha a lakhelyünkről hamarosan szabad szemmel is látható lesz az Űrállomás.

Tipp: Sikeres volt a SpaceX misszió

Az ISS a hajnali és az alkonyi égbolton a legkönnyebben megfigyelhető, amikor szinte az egyetlen fényforrást a Hold biztosítja. Nagyjából olyan ragyogó, mint a Vénusz, és tempósan halad el a horizont felett. Mintha egy gyorsan mozgó repülőgépet figyelnénk – csak ez a repülőgép vagy 360 kilométer magasságban kering a Föld körül, fedélzetén jelenleg hat űrhajóssal.

Mit tegyél, ha szeretnéd saját szemeddel látni, ahogy az ISS elhúz a fejed felett? Kattints ide, és iratkozz fel a NASA listájára – így SMS-ben vagy e-mailben riasztást kapsz pár órával azelőtt, hogy az Űrállomás elhaladna a lakóhelyed felett.

A houstoni Johnson Űrközpontban a NASA erre a célra kijelölt kutatói minden nap körülbelül 4 600 olyan helyet találnak, ahol a Nemzetközi Űrállomás szabad szemmel is látható lesz. Ha ezek közül nem találod a saját városod, keress egyet, ami közel van hozzád – még ekkor is jó esélyed van rá, hogy megfigyelheted az ISS-t.

Tipp: Robonaut munkában

Bővebb információ a Nemzetközi Űrállomásról itt!

Fotók: NASA