Milyen útvonalat jártak be Angkorvat építőkövei?

A 12. században épült Angkorvat templomkomplexumának hatalmas homokkő tégláit jóval rövidebb útvonalon keresztül jutatták el a rendeltetési helyére, mint eddig képzeltük – állítja egy új tanulmány.

Angkorvat templom-együttese Kambodzsa északnyugati részén terül el, és bár több évszázados múltra tekinthet vissza, még ma is jelentős vallási szerepet tölt be a buddhisták és a hinduk körében. A templom építtetését II. Szurjavarman, a Khmer Királyság uralkodója kezdte meg a 12. században egy 200 hektáros területen a főváros, Angkor területén. Az építményen ötvenezer munkás, valamint ötezer szobrász és kőfaragó dolgozott hozzávetőlegesen harminc évig – a homokkő elemeket kiemelkedő precizitással munkálták meg, ám eddig nem tudtuk pontosan, milyen módon és útvonalon jutatták el a helyszínre ezeket. A komplexum eredetileg Visnu istenség tiszteletére készült, ám a 14. századi vezetők buddhista templommá alakították.

Tipp: Ókori várost tárnak fel Törökországban

Az új tanulmány arra világít rá, milyen útvonalon szállították el a mintegy ötmillió tömböt – melyek közül néhány az 1500 kilogrammos súlyt is elérte – a kőfejtőtől a rendeltetési helyére. Az archeológusok már eddig is tisztában voltak azzal, hogy a homokkő tömbök a nem messze elhelyezkedő bányákból származnak, ám – az új tanulmány szerint helytelenül – azt feltételezték, hogy árral szemben, egy csatornahálózaton keresztül jutatták el őket a helyszínre.

Tipp: Szökőár söpört végig a Genfi-tavon az ókorban

Estuo Uchida, a Japánban található Waseda Egyetem munkatársa az Angkorvat területén végzett kutatások során 50 kőbányát fedezett fel a csapatával. A tudósok műholdas felvételeket is készítettek a területről, így megállapították, hogy egy több száz útvonalból álló hálózat kötötte össze a bányákat a templommal. A távolság a két hely között így 37 kilométerre redukálódott, szemben az eddig reálisnak tartott, folyó nyújtotta útvonallal, mely90 kilométerhosszúságú. Az utak elhelyezkedése arra utal, hogy a tervezők szándékosan akarták lerövidíteni azt – ez megmagyarázza, miért került csupán néhány évtizedbe a templom megépítése.

Forrás: Live Science