- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Tekintélyes fekete lyuk uralja az Orion-köd központját

Posted By The Explorer On 2012-11-08 @ 08:44 In Föld | No Comments

Tekintélyes fekete lyuk uralja az Orion-köd központját – e felfedezés végre magyarázatot ad arra, hogy milyen erő tartja egyben a Trapéz-csillaghalmaz szabálytalan, gyorsan forgó “egyedeit”.

A felfedezésről egy nemzetközi kutatócsoport a The Astrophysical Journal legújabb számában közölt tanulmányt.

Tipp: Jön az SMS, ha közel az ISS [1]

Az Orion-köd (M42-M43, NGC 1976) két fényes csillagközi gázfelhő az Orion csillagképben, nagyon közel egymáshoz, részben egybefolyva. A felhő mélyén új csillagok születnek az összesűrűsödő gázból, látható egy fiatal csillagokból álló halmaz is: a Trapéz.

Az 1-2 millió éve alakult csillaghalmaz meglehetősen szokatlan tulajdonságokkal rendelkezik. Tagjai olyan sebesen forognak, mintha szerteszét akarnának repülni. A halmazban “felülreprezentáltak” az alacsony tömegű csillagok, a néhány “nehézsúlyú” csillag pedig különösen gyorsan forog – olvasható a PhysOrg [2] tudományos hírportálon.

[3]

Az Orion-köd: a fekete lyuk valahol a négy fényes csillag között található (NASA)

“Ezek a tulajdonságok megdöbbentették a csillagászokat, hiszen sehogyan sem illeszkedtek a csillagok képződésével és eloszlásával kapcsolatos elméletekbe” – hangsúlyozta Holger Baumgardt, a Queenslandi Egyetem asztrofizikusa, a tanulmány társszerzője.

A kutatócsoport megalkotta az Orion-köd halmazának komputeres modelljét, a sűrű intersztelláris gázfelhőt, amelyben “helyes” arányban voltak alacsony és nagytömegű csillagok, ezután kiszámították a rendszert alkotó napok mozgását. A modell tanúsága szerint, ahogy a gáz kifelé áramlott a halmazból, ki lettek “golyózva” a legmasszívabb csillagok, míg mások a középpont felé lökődtek, ahol összeütköztek a centrumban lakozó napokkal. Egy bizonyos ponton a masszív csillagok instabillá váltak és belezuhantak a fekete lyukba, amelynek tömege a Napunk kétszázszorosa. A fekete lyuk gravitációs ereje tartja egyben a halmaz csillagait.

Tipp: Négyes csillagrendszerhez tartozó bolygót fedeztek fel [4]

“Egy ilyen masszív fekete lyuk a +közelben+ fantasztikus lehetőségeket biztosít e rejtélyes objektumok intenzív kutatására” – emelte ki Pavel Kroupa, a Bonni Egyetem professzora, a tanulmány társszerzője.

Forrás: MTI
Fotók: NASA 


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/11/08/tekintelyes-fekete-lyuk-uralja-az-orion-kod-kozpontjat/

URLs in this post:

[1] ön az SMS, ha közel az ISS: http://explorerworld.hu/2012/11/06/jon-az-sms-ha-kozel-az-iss/

[2] PhysOrg: http://phys.org/news/2012-11-international-massive-black-hole-sword.html

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/11/21-internationa.jpg

[4] Négyes csillagrendszerhez tartozó bolygót fedeztek fel: http://explorerworld.hu/2012/11/01/negyes-csillagrendszerhez-tartozo-bolygot-fedeztek-fel/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.