- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Kőkorszaki “csúcstechnológiát” alkalmazott az ember

Posted By The Explorer On 2012-11-12 @ 11:31 In Föld | No Comments

Kőkorszaki “csúcstechnológiát” alkalmazott 71 ezer évvel ezelőtt a fekete kontinensen a Homo sapiens, kreativitásának tárgy bizonyítékait egy nemzetközi kutatócsoport tárta fel Dél-Afrikában, Mossel Bay város közelében egy barlangban.

Konszenzus uralkodik a tudományos világban arról, hogy a modern ember körülbelül százezer éve jelent meg Afrikában. Ugyanakkor viták tárgyát képezi, hogy mikor tett szert a Homo sapiens a modern emberre jellemző kulturális és kognitív sajátosságokra, és ezek milyen szerepet játszottak Afrikából történő kirajzásában – olvasható a Nature News hírei között és a PhysOrg tudományos hírportálon.

Tipp: A korai ember hárommillió éve még a fákon élt [1]

A nemzetközi kutatócsoport Curtis Marean, az Arizonai Állami Egyetem professzorának, a Nature című tudományos szaklapban megjelent tanulmány társszerzőjének irányításával végezte a feltárásokat a Pinnacle Point nevű helyszínen, egy olyan barlangban, ahol 14 méteres régészeti üledékréteg maradt fenn a 90 ezer és 50 ezer évvel ezelőtti időszakból. Az eddigi feltárások során kétszázezer lelet került napvilágra.

[2]

A kutatók találtak mikrolitikus módszerrel készített, pattintott kőeszközöket, amelyek 71 ezer évvel ezelőttről származnak. Az Afrika más részein és Eurázsiában körülbelül húszezer éve meghonosodott technológia nevét a jellegzetesen kisméretű pengékről kapta, amelyek gyakran 2 centiméternél rövidebbek voltak. Nyílhegyeket állítottak ily módon elő, illetve vágóeszközök éleként több darabot erősítettek egymás mellé csont- vagy agancsfoglalatba.

Tipp: Miről mesél a fogkő? [3]

A Pinnacle Point lakói az eszközöket egy szilkrét nevű kőzetből készítették, amelyet a könnyebb megmunkálhatóság érdekében előzetesen hevítettek. A mikrolitekből nagy hatótávolságú és pusztító erejű hajítófegyvereket állítottak elő. A hajítódárdák nagyobb biztonságot és nagyobb hatékonyságot garantáltak tulajdonosaiknak, mint a kézifegyverként használatos lándzsák, amikor egy nagyvad elejtéséről vagy a harcról volt szó.

[4]

Curtis Marean szerint az eszközkészítési technológia tizenegyezer éven át változatlan maradt. “Elképzelhetetlenül hosszú időn keresztül változatlan módon állították elő eszközeiket” – hangsúlyozta az Arizonai Állami Egyetem professzora.

Hozzátette: amikor a Homo sapiens elhagyta Afrikát és a neandervölgyi ember uralta területre jutott, nagyobb hatékonyságú fegyverekkel rendelkezett, mint “unokatestvére”. A modern ember valószínűleg fejlettebb együttműködési készségekkel is bírt, e két tényező pedig döntő fölényt biztosított számára.

Tipp: Jetiszőrök genetikai vizsgálata [5]

“Egyetlen ellenfél vagy zsákmányállat sem volt többé biztonságban a modern embertől. Vélhetően e képességek tették lehetővé a modern ember kirajzását Afrikából, vezettek sok állatfaj kihalásához, ahogy közrejátszhattak abban is, hogy a neandervölgyi ember eltűnt a Föld színéről” – vélekedett Curtis Marean.

Forrás: MTI


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/11/12/kokorszaki-csucstechnologiat-alkalmazott-az-ember/

URLs in this post:

[1] A korai ember hárommillió éve még a fákon élt: http://explorerworld.hu/2012/10/29/a-korai-ember-harommillio-eve-meg-a-fakon-elt/

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/11/jhgujyfu.jpg

[3] Miről mesél a fogkő?: http://explorerworld.hu/2012/06/30/mirol-mesel-a-fogko/

[4] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/11/yrfcytu.jpg

[5] Jetiszőrök genetikai vizsgálata: http://explorerworld.hu/2012/05/24/jetiszorok-genetikai-vizsgalata/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.