Árva bolygó segíthet megfejteni a csillagok születési titkait

Árva, szülőcsillaga nélkül vándorló bolygót fedeztek fel kanadai és francia asztronómusok, akik szerint az égitest segíthet megfejteni a planéták és csillagok születési titkait.

A Montreali Egyetem, a québeci Asztrofizikai Kutatóközpont, valamint a grenoble-i Bolygókutató és Asztrofizikai Intézet tudósai az Európai Déli Obszervatórium (ESO) 8 méter átmérőjű nagyon nagy teleszkópja (VLT), valamint a 3,6 méteres kanadai-francia-hawaii teleszkóp (CFHT) segítségével végezték a megfigyeléseket – olvasható az ESO honlapján, valamint az EurekAlert tudományos hírportálon.

Tipp: Jön az SMS, ha közel az ISS

A szabadon mozgó planéták olyan bolygótömegű égitestek, amelyeknek nincs gravitációs kapcsolatuk egy csillaggal. Az utóbbi években több hasonló objektumot azonosítottak, azonban koruk meghatározása nélkül a csillagászok nem tudták eldönteni, hogy valóban bolygókról, vagy barna törpékről, azaz “félresikerült” napokról van-e szó, amelyeknek tömege túl kicsi ahhoz, hogy a belsejükben stabil hidrogén-hélium magfúzió jöjjön létre, és így valódi csillagokká váljanak. Energiát már nem sugároznak és lassan lehűlnek.

A CFBDSIR2149 katalógusjelű objektum mindössze száz fényévnyire van a Földtől, és a jelek szerint igen ifjú csillagok által alkotott csoport (AB Doradus mozgó csoport) tagjának tűnik.

“Unikális csoportról van szó, mivel körülbelül harminc azonos korú, összetételű csillag alkotja, amelyek együttesen haladnak a világűrben. A planéta és az AB Doradus közötti kapcsolat akadályozta meg kezdetben, hogy meghatározzuk a korát és bolygóként azonosítsuk” – hangsúlyozta Lison Malo, a Montreali Egyetem asztrofizikusa.

A kutatók egy sorozat infravörös felvételt készítettek az objektumról a CFHT teleszkóp segítségével, majd a nagyon nagy teleszkóppal (VLT) határozták meg tömegét, hőmérsékletét, és ami különösen fontos, a korát. A mérések szerint az égitest 50 millió és 120 millió év közötti időszakban “született”. Felületén a hőmérséklet 400 Celsius fok, tömege pedig négyszer-hétszer múlja felül a Jupiterét. Általában a Jupiternél 13-szor nagyobb tömegű égitesteket minősítik barna törpének, ez a minimális tömeg, amely szükséges a magfúzió beindulásához.

Mint a kutatók rámutatnak, ez az első “izolált” bolygó, amelyet nem fűznek gravitációs “kötelékek” egy csillaghoz, és amelynek tömege, hőmérséklete és kora megfelel egy planéta kritériumának.

Tipp: Tekintélyes fekete lyuk uralja az Orion-köd központját

“A teliholdnál ezerszer nagyobb égboltterületet fésültünk át, több száz millió csillagot és más égitestet figyeltünk meg, de ez volt az egyetlen +hajléktalan+ bolygó a szomszédságunkban” – hangsúlyozta Étienne Artigau, a Montreali Egyetem asztrofizikusa, aki szerint sok ilyen bolygónak kell léteznie, megtalálni őket azonban olyan nagyságrendű feladat, mintha egy tűt sok ezer szénakazalban keresnénk.

Forrás: MTI
Főkép: L. Calçada, P. Delorme, Nick Risinger, R. Saito, European Southern Observatory/VVV Consortium