Monumentális világok apró képkockákból

Catherine Nelson csodálatos munkái különleges természetfotók több száz apró részletének összeolvasztásával jöttek létre. Az egyedülálló művek Földünk biológiai sokféleségét reprezentálják, s mind-mind lenyűgöző világokat tárnak elénk.

Rengeteg módon és perspektívából láthattunk már különböző témájú természetfotókat – üdítő tény, hogy e tekintetben még manapság is érhetnek minket meglepetések. A Sydney-ben élő Catherine Nelson vizuális művészettel foglalkozik: digitális technikával montázsolja össze a fotókat, melynek eredményeképpen képzeletbeli, mesébe illő tájak születnek.

Tipp: A lombok közt merülhetsz álomba a „luxusfészekben”

Nelson eredetileg festőnek tanult, később azonban több híres film – mint a Harry Potter és a Moulan Rouge – vizuális effektjein dolgozott. Manapság saját művészetének él; a két különböző technika ötvözetével egyedi módon bontakoztatja ki a fantáziáját. Munkáit Ausztráliában, Új-Zélandon, Kínában, Koreában, az Egyesült Államokban és Európa számos pontján kiállították már.

Nelson minden egyes alkotásához több száz saját készítésű természetfotót használ fel. Figyelemre méltó, hogy Catherine nem alkalmaz 3D-s technikákat, csupán gondosan egymáshoz illeszti a képeket. Néha a mű elkészítése akár egy hónapot is igénybe vesz. Nelson nem véletlenül választotta a különleges technikát: a fotózás elsajátításakor úgy érezte, a végeredmény nem tükrözi hűen személyes belső élményeit az őt körülvevő világgal kapcsolatban.

Tipp: Ahova nem teheted be a lábad… – 2. rész

A „Future Memories” sorozat húsz úszó világot prezentál, melyek több ezer parányi részlet aprólékos összeolvasztásával keletkeztek. A szinte természetfeletti tájak a vizuális költészet, valamint a természetfotózás eszközeivel, s a különböző digitális technikák alkalmazásával születtek meg. Természetesen a képek üzenetet is hordoznak a szemlélő számára a világ sorsáról, Nelson többek között a biológiai sokféleség fontosságára kívánja felhívni a figyelmet.

Tipp: Természet a lakásban

A művek jelenleg a brüsszeli FotoFever fesztiválon tekinthetők meg. További képeket és információt Catherine saját honlapján találsz.

Forrás: Tree Hugger