2030-ra a szél jelentheti a megoldást energiaszükségletünk egyötödére

A Greenpeace és a Globális Szélenergia Tanács (GWEC) jelentése szerint a szélenergia energiaszükségletünk egyötödét elláthatja 2030-ra.

A szélenergia a jelentés szerint egyre nagyobb szerepet játszik az országok nem csak rövid-, de hosszú távú tervei között is. Az elmúlt 15 évben összesen 28%-kal nőtt meg a szélenergia-fogyasztás, 80 vizsgált országban az elmúlt év végén mintegy 240 gigawatt energiát termelt ez a megújuló forrás. A GWEC azt jósolja, hogy 2020-ra ennek több mint négyszeresét, 1 100 gigawattot fog kitermelni. Ezzel gyakorlatilag nagyjából 1,7 milliárd tonna szén-dioxidtól menti meg a Földet.

Tipp: Fából épülhetnek a jövő szélerőművei

A jelentés kiemeli a NASA Goddard Intézetének egyik friss kutatását, mely szerint a mostanában megfigyelhető extrém időjárási jelenségek, különösen az Egyesült Államokban és Oroszországban átlagossá váló, különösen száraz nyarak (amelyek idén nagyban befolyásolták a tengerentúli kukoricatermelést), közvetlen következményei a klímaváltozásnak.

Az arktiszi jég sem volt még a folyamatos mérések kezdete óta ilyen kis kiterjedésű – bár a jégtakaró visszahúzódása részben ciklikus folyamat, angol és japán kutatók megállapították, hogy az extrém jelenségről legalább 70%-ban az emberiség tehet. A Readingi Egyetem és a Japán Tengeri Földtudományi és Technológiai Ügynökség (JAMSTEC) tudósai elemezték az 1979 óta összegyűjtött műholdas adatokat, és arra jutottak, hogy az azoknak az Arktisz feletti szeleknek (arktiszi oszcilláció, AO), amelyek a természetes jégolvadásért felelősek lehetnek, ezúttal meglepően kevés befolyásuk volt a környezeti jelenségben.

Tipp: 7 újítás, ami jobbá teszi a jövőnket

Steve Sawyer, a GWEC főtitkára kifejtette, hogy a szélenergia mellett szól az is, hogy olcsó, így árban versenyképes a fosszilis anyagokkal – ezért nagy szerepe lehet a jövő energiaellátásában. Hozzátette azt is, hogy amikor a szélenergia felhasználása elérte maximumát, a kormányoknak továbbra is foglalkozniuk kell a megújuló energiaforrások kutatásával, amíg még van idő visszafordítani a környezetszennyezési folyamatot.

A jelentésben azt is olvashatjuk, hogy az energiaszektor a fosszilis tüzelőanyagok elégetésének 40%-áért, a teljes üvegházhatás kialakulásának 25%-áért felelős, ezért – bár az emberiség hulladékgazdálkodásával és erdőirtásával is súlyos problémák vannak – részben ezzel kell kezdeni a környezetszennyezés csökkentését. 2020-ig, tehát viszonylag rövid időn belül az energiahatékonyság növelésére tett kísérleteink fogják leghamarabb behozni termésüket.

Tipp: Város a növényeknek

Sven Teske, a Greenpeace vezető energia-szakértője kifejtette, hogy a szélenergia hosszú távú sikereihez elengedhetetlen, hogy a politika is kilátásba helyezze ezt a megoldást, és tiszta jeleket küldjön a fejlesztői szektornak a kormányzati elképzelésekről. „A GWEC jelentése kimutatja, hogy a szélenergia ágazata 2020-ra 2,1 millió embert is alkalmazhat – háromszor annyit, mint amennyit ma.”

Forrás: Treehugger, Guardian
Főkép: globalnvcorp.com