Szokatlan állat- és növényfajok jelentek meg az Északi-sarkkörön

Orosz tudósok szerint a területre eddig nem jellemző állat- és növényfajok, közöttük közönséges barázdásbálnák jelentek meg az Északi-sarkon, a Ferenc József-földnél.

Marija Gavrilo, az Orosz Északi-sarkkör Nemzeti Park igazgatóhelyettese szerint még korai lenne arról beszélni, hogy a globális éghajlatváltozás következménye-e a szokatlan állat- és növényfajok megjelenése, vagy csupán a terület intenzívebb tanulmányozása folytán derült fény a jelenlétükre, de azt remélik, hogy a kutatások folytatódnak, és valamilyen törvényszerűséget megállapíthatnak majd.

A Ria Novosztyi hírügynökségnél tartott sajtótájékoztatón a kutatócsoport vezetője arról is beszámolt hogy expedíciójuk három hónapja alatt a Ferenc József-föld 191 szigetéből negyvenkettőt jártak be. Vizsgálataik során a jégpáncél vastagságának csökkenését tapasztalták az 1957-es szovjet időszakban mért adatokhoz képest.

Tipp: Global Arctic Awards 2012

A nyolc orosz tudósból álló expedícióban geográfusok, zoológusok és botanikusok is dolgoztak. Megrajzolták aszigetcsoport új térképét is, felsorolva a területen azelőtt nem látott fajokat.

Marija Gavrilo szerint több mint 20 madárfajból négy ismeretlen volt eddig a szigeteken. Például a fecskesirály (Creagrus furcatus) és a jegesréce (Clangula hyemalis). Először fedeztek fel rablósirályfészket is. Mint mondta, ezek a madarak inkább délen fordulnak elő, így valószínűleg a felmelegedés miatt vonultak az északi-sarkvidéki területre.

A tudósok néhány ritka szúnyogfajra és új gombatípusokra is leltek. A dús növényzetből hozott mintákat az orosz botanikai intézetnek adták át. Marija Gavrilo azt reméli, hogy jövőre kiderül: a Ferenc József-földről új növényfajták származnak.

Tipp: Indul a 2012-es expedíciószezon az Antarktiszon

Oroszország az Északi-sarkkör nemzeti parkot 2009-ben hozta létre a terület védelmére tett nemzetközi kötelezettségvállalások teljesítése érdekében. A Jeges-tengeri Novaja Zemlja (Új Föld) szigetcsoport északi területén 1,4 millió hektáron terül el, 794 ezer hektárnyi vízfelülettel. A szigeteken található a jegesmedvék szaporodási helye, a part menti vizekben két ritka tengeri emlős is él: a narvál és a grönlandi bálna.

Az orosz nemzeti parkhoz tartozik a Ferenc József-föld védett terület is, amelyet 1994-ben hoztak létre 4,2 millió hektáros területen.

Forrás: MTI
Főkép: Max Planck Institute for Marine Microbiology