- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Római kori díszes mozaikpadlót tártak fel Görögországban

Posted By The Explorer On 2012-11-27 @ 10:24 In History | No Comments

Római kori díszes mozaikpadlót tártak fel a görögországi Didimótihóban. A régészek feltételezése szerint a római kori Plotinopolisz romjairól van szó.

A várost a 98 és 117 között uralkodó Traianus császár alapította és felesége, Plotini tiszteletére nevezte el a települést. A romváros létét a második világháború előtt fedezték fel, 1977-ben és az 1980-as évek elején már folytak a helyszínen feltárások – olvasható az Archaiologia angol nyelvű görög régészeti hírportálon.

Az idei ásatások során részben feltárták egy nagy terem díszes mozaikpadlóját, amelyet mértani minták mellett delfineken lovagló tengeri nimfák, néreiszek, valamint tengeri kentaurok (ichtiokentauroszok) népesítenek be.

Tipp: Trükkösen építették Alexandriát [1]

A szakemberek szerint a helyiség egy tipikus triclinium, a római villák hagyományos ebédlőterme. Napvilágra került egy freskó is, amely a 2. század végéről, a 3. század elejéről származik.

A néreiszek a görög mitológia szerint az ötven kék hajú, tengeri nimfa, akik a tenger mélyén, ezüstös barlangokban laktak, és tánccal, zenével szórakoztatták magukat, valamint a tenger többi istenét. Mint jóságos és segítőkész istennők, oltalmazták a hajósokat és gyakran kísérték útjára Poszeidónt is. A tengeri kentaurok teste lólábakon pihen, hátul viszont halfarokban végződnek.

Forrás: MTI


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/11/27/romai-kori-diszes-mozaikpadlot-tartak-fel-gorogorszagban/

URLs in this post:

[1] Trükkösen építették Alexandriát: http://explorerworld.hu/2012/10/31/trukkosen-epitettek-alexandriat/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.