10 elbukott világvége-jóslat

A világvége-teóriák korántsem új jelenségek: már a 19. században is akadtak jócskán olyanok, akik önjelölt prófétaként megmondták, mikor kell arra számítani, hogy egy bolygó a fejünkre esik. A Science Daily portál összegyűjtötte a 10 legtöbbet emlegetett, de be nem következett világvége-jóslatot!

10. A leedsi tyúk, 1806

Az önjelölt prófétatyúk állítólag olyan tojásokat tojt, amelyeken a „Krisztus közeledik” felirat jelent meg. Az angol kisvárosban igencsak nagy felfordulás keletkezett a hír hallatára, mindenki a második megváltót várta, de persze hiába – kiderült, hogy a tyúk valójában teljesen átlagos tojásokat potyogtatott, csak gazdája volt kreatívabb a kelleténél.

Tipp: Nem csak a majáké a világvége

9. A milleriták, 1843. április 23.

Egy New England-i farmer, William Miller hosszú évtizedekig tanulmányozta a Bibliát, és arra a következtetésre jutott, hogy az apokalipszis valamikor 1843 és 1844. március 21-e között fog eljönni. Egy idő után tanainak követői is akadtak, akik milleritáknak hívták magukat. A milleriták végül megállapodtak abban, hogy a világ pontosan 1843. április 23-án fog véget érni – amikor aztán mégsem így történt, a társaság szétszéledt. Egy részük egyébként megalapította a Hetednapi Adventista egyházat.

8. A mormon armageddon, 1891 vagy kicsivel előtte

A mormon egyház alapítója, Joseph Smith 1835 februárjában összehívta híveit, és közölte velük, hogy nemrég beszélt Istennel, aki elmondta neki, hogy Jézus a következő 56 évben valamikor vissza fog térni. Nem lett igaza.

Tipp: Az első térkép, amelyen szerepel Amerika

7. Halley-üstökös, 1910

1881-ben egy csillagász felfedezte, hogy az üstökös csóvája egy halálos, ciángáz nevű anyagot tartalmaz. Ez nem sok vizet zavart egészen addig, amíg ki nem derült, hogy Földünk elhalad a csóva nyomán 1910-ben. A The New York Times és számos egyéb újság is lehozta a sztorit, pánikot keltve ezzel az egész Egyesült Államokban, mivel mindenki attól félt, hogy a mérgező gázok miatt megfulladunk.

6. Pat Robertson, 1982

1980 májusában a televíziós prédikátor, Pat Robertson elárulta nézőinek, hogy ő tudja, mikor jön el a világvége. „Garantálom nektek, hogy 1982-ig a világ felett ítélet születik” – mondta.

Tipp: A most felfedezett maja írás a világvége mellett tanúskodik

5. A Menny kapuja, 1997

Amikor a Hale-Bopp-üstökös feltűnt a színen 1997-ben, sokan azt állították, hogy egy a NASA által elhallgatott földönkívüli jármű közlekedett a csóvájában. Ez a feltételezés inspirálta a San Diegó-i ufókultuszt is, akik közül 39-en tömeges öngyilkosságot követtek el március 26-án.

4. Nostradamus, 1999

A híres Nostradamusnak 1999-re is volt jóslata: úgy gondolta, hogy „az 1999-es évben, a hetedik hónapban, az égből a terror hatalmas királya jön le”. A prófécia pontossága azonban kétes, hiszen rengeteg nyelvre lefordították már, legtöbbször nem is az eredeti latinból, így néhány fontos részlete, másodértelme elveszhetett.

Tipp: Gyilkos barlang szülte Hádész legendáját

3. Y2K, 2000. január 1.

Az évezredváltásnál attól tartottak az emberek, hogy a számítógépek nem tudják majd értelmezni a 2000-res évszámot, és 1900-ra ugranak vissza. Azt, hogy ez pontosabban mivel jár, szinte senki nem tudta megmondani, de az aggodalmak szerencsére alaptalannak is bizonyultak. A fegyveriparnak mindenesetre jót tett az armageddon-teória, az Egyesült Államokban többszörösére ugrott a fegyverek száma.

2. 2000. május 5.

Richard Noone 1997-ben megjelent, „5/5/2000 jég: a végső katasztrófa” című könyvében kifejti, hogy a fent említett dátumon egy újabb jégkorszak éri el Földünket, és mind meghalunk. A teóriában bolygóegyüttállás is szerepelt, ami szintén nem történt meg 2000-ben.

Tipp: Amikor ünnep a rettegés

1. 2008 ősze

Ronald Weinland szerint elérkezett az időnk – megint. Könyvében, a „2008: Isten Utolsó Szemtanúja” című alkotásában leírja, hogy több millió ember fog meghalni 2006 végéig, és maximum két évünk van hátra, hogy a világ az eddigi legrosszabb állapotába lépjen. Sőt, azt is megjósolta, hogy addigra az Egyesült Államok sem fog független országként létezni.

Főkép: 2012 című film (Columbia Pictures)