Eladó a Titanic-jéghegyről készült egyetlen ismert fotó

Az amerikai RR Auction aukciósház árverésre bocsátotta az eddig ismert egyetlen fotót arról a jéghegyről, amely elsüllyesztette a legendás Titanicot.

A 24×20 centiméteres fényképet W. F. Wood kapitány készítette az S. S. Etonian fedélzetéről. A kapitány a fotón található feliraton jelzi a jéghegy pontos helyét, valamint azt, hogy a Titanic elsüllyedése után három órával készült.

Tipp: Voltak-e magyarok a Titanicon?

A szakértők biztosak abban, hogy a kép eredeti, többek között azért, mert a koordináták pontos helyet adnak meg, és azért is, mert a jéghegy alakja egyezik azzal, amit szemtanúk és túlélők jelentettek a tragédia után – köztük az a tiszt is, aki az árbockosárban ülve először meglátta a közeledő veszélyt.

Sőt, a kép hasonlít egy másik, a Prinz Adalbert hajó által készített fotóra is, amely a helyszínen volt a Titanic elsüllyedése utáni napon. A két ábrázolás közötti különbség valószínűleg abból adódik, hogy a fotósok más szögből készítették a képeket.

Tipp: Az igazi J. Dawson

Az aukció 2012. december 16-án ér véget, az aukciósház pedig úgy számolja, hogy a fotó legalább 10 000 dollárért fog elkelni.

Forrás: Discovery News