- The Explorer World - http://explorerworld.hu -

Meghatározták a globális tengerszint-emelkedés mértékét

Posted By The Explorer On 2012-12-07 @ 10:27 In Öko | No Comments

A sarkvidéki jégtakarók olvadása nyomán 11 milliméterrel növekedett a globális tengerszint az elmúlt két évtizedben – derült ki az eddigi legátfogóbb és legpontosabb vizsgálatból.

A Science című folyóiratban közölt tanulmány több mint húsz sarkvidékkutató csoport együttműködésével készült. Az eddig használt különböző mérőeszközök eltérő és komoly pontatlanságokat tartalmazó becsléseket szolgáltattak.

A legújabb becslések szerint a sarkvidéki jégolvadás az 1992 óta tapasztalt globális tengerszint-emelkedés nagyjából egyötödéért felelős, míg a maradék hányad olyan tényezők számlájára írható, mint a tengervíz mennyiségi növekedését okozó melegedés. Az amerikai és az európai űrhajózási hivatalok (NASA, ESA) támogatásával készült tanulmány készítői a tengerszint feletti magasságot, a gleccserek lefolyásának irányát, valamint a jégtömegek gravitációs hatását megfigyelő műholdak adatait dolgozták fel, hogy elsőként szolgáltassanak átfogó és pontos információt Grönland és a déli-sarkvidék jegének állapotáról.

Tipp: Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2012 [1]

Az eredmények szerint a legnagyobb – kelet-antarktikai – jégtakaró mérete növekedett az 1992 és 2011 közötti időszakot felölelő tanulmány során, ám Grönland, Nyugat-Antarktika és az Antarktiszi-félsziget mind veszítettek jégtömegükből. A tanulmány szerint az olvadó sarkvidékek összesen 11,1 milliméterrel járultak hozzá a globális tengerszint emelkedéshez, habár nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a plusz-mínusz 3,8 milliméteres értéket, amelynek fényében 7,3 milliméterre csökkenhet, illetve akár 14,9 milliméterre is nőhet a végső érték.

Az eredmények szerint a vizsgált jégtakarók összesített olvadási üteme gyorsult az elmúlt húsz évben, és Grönland esetében az olvadási ütem jelenleg ötször gyorsabb, mint 1992-ben. A tanulmány vezető szerzője, a Leedsi Egyetem munkatársaként dolgozó Andrew Shepherd szerint az eredmények összhangban vannak a klímaváltozás következményeire vonatkozó korábbi előrejelzésekkel.

A szakemberek ugyanakkor hangsúlyozták, az újabb nagy kihívás a következő évszázadra vonatkozó előrejelzések kidolgozása lesz – adta hírül a BBC News [2].

Forrás: MTI
Főkép: Policymic [3]


Article printed from The Explorer World: http://explorerworld.hu

URL to article: http://explorerworld.hu/2012/12/07/meghataroztak-a-globalis-tengerszint-emelkedes-merteket/

URLs in this post:

[1] Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2012: http://explorerworld.hu/2012/11/30/magyar-fenntarthatosagi-csucs-2012/

[2] BBC News: http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-20543483

[3] Policymic: http://www.policymic.com

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.