Befejeződött a kínai nagy fal teljes vizsgálata

A Kulturális Örökségvédelmi Közigazgatási Hivatal és a Térképészeti és Földmérő Állami Iroda által végzett, 2007 óta folyó kutatásról a napokban kerültek nyilvánosságra a kutatási adatok – több mint 43 000 potenciális világörökségi helyszínt regisztrálnának.

A 15 tartományon és számos független területen átkígyózó kínai nagy fal a friss, kutatási eredményeket összegző tanulmány szerint minden részét összevetve pontosan 21 196,18 kilométer hosszú – olvasható a Past Horizons régészeti portálon. Ez az első olyan felmérés, amely a teljes hosszt vizsgálta – ezzel a Ming-dinasztia korában épült védfalat több mint 8 850 kilométerrel meghosszabbította.

Tipp: Milyen útvonalat jártak be Angkorvat építőkövei?

A 2007 óta tartó kutatás számos új világörökségi részt is feljegyzett, összesen 43 721-et, köztük a fal különösen fontos szakaszait, védelmi területeket és egyéb, az építményhez kapcsolódó helyszíneket. A teljes jelentést Tong Mingkang, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal vezetőhelyettese hozta nyilvánosságra.

A kínai nagy fal valójában számos kőből, téglából és tömörített földből készült erődítmény összessége, amely kelet-nyugati irányban húzódik végig Kína történelmi határai mentén. Egykor az északi nomád csoportok elleni védelemként valamint a Selyemút ellenőrzése végett épült.

Az első védelmi rendszert Csin Si Huang-ti kezdte kiépíteni az i. e. 210-es években a Hadakozó fejedelemségek korának korábbi falszakaszait felhasználva. A későbbi dinasztiák némelyike új erődítményeket húzott fel (Han, Sui, Ming), míg más korszakokban a falat egyáltalán nem használták. A ma látható falszakaszok az 1368 és 1644 között uralkodott Ming-dinasztia idején épültek.

Tipp: Lenyűgöző inka romok

A kínai nagy fal az UNESCO világörökségi listájára 1987-ben került fel. A Ming-dinasztia korában épült falszakaszoknak mindössze 8,2%-a van jó állapotban, 74,1% veszélyeztetett, bizonyos szakaszok pedig teljesen romosak – olvasható a tanulmányban. A kutatók felhívták az UNESCO figyelmét arra, hogy a fal mind a természet erői, mind az emberi kéz és a turisták által rongálódik, ez ellen pedig sürgősen tenni kellene valamit.

Forrás: Past Horizons
Főkép: Flickr