- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Jégbe zárt tavat vizsgálnának a kutatók

Posted By Nagy Nikoletta On 2012-12-12 @ 08:39 In Expedíció | No Comments

Legalább félmillió éve nem látta senki annak az antarktiszi tónak a vizét, amelyen brit tudósok ma kezdenek el dolgozni. Az expedíció célja az Ellsworth-tó mikrobális világának vizsgálata.

A 14 kilométer hosszú és 160 méter mély Ellsworth-tó több mint három kilométernyi vastag jég alatt fekszik, és félmillió éve érintetlenül áll medrében. Brit kutatók idén először próbálkoznak meg azzal, hogy átfúrják a jégréteget, és megvizsgálják, ilyen embertelen körülmények között is képes-e bármilyen életforma túlélni.

Paleoklímakutatók úgy gondolják, hogy a tó fenekén található üledék akár több ezer éves éghajlati és történelmi adatokkal szolgálhat majd. Ezek az eredmények a globális felmelegedés kutatásában is segítségükre lehetnek.

Tipp: A legnagyobb felfedezők – infografika! [1]

Angol egyetemek, a Brit Antarktisz Felmérés (British Antarctic Survey) és a Nemzeti Óceanográfiai Központ közös expedíciója [2] különösen nehéz vállalkozás, hiszen nem csak a zord környezetet kell elviselniük a résztvevőknek, de a szerszámokat és tudományos eszközöket sterilen is kell tartaniuk. Pontosan ezért kétesek a Vosztok-tavat kutató orosz tudósok [3] tudományos eredményei is – nem lehet biztosan megmondani, hogy eszközeik kizárólag a tó élővilágával érintkeztek csupán.

A Bristoli Egyetem kutatója, a projekt tudományos vezetője, Martin Siegert professzor a BBC-nek elmondt [4]a, hogy először 16 évvel ezelőtt érzett késztetést a jégbezárt tavak vizsgálatára. „Nagyon izgatottak vagyunk, hogy kipróbálhassuk azokat a tudományos módszereket, amelyeket ilyen hosszú időn át terveztünk” – nyilatkozta.

Forrás: BBC News


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/12/12/jegbe-zart-tavat-vizsgalnanak-a-kutatok/

URLs in this post:

[1] A legnagyobb felfedezők – infografika!: http://explorerworld.hu/2012/10/02/a-legnagyobb-felfedezok-infografika/

[2] közös expedíciója: http://www.ellsworth.org.uk/index.html

[3] Vosztok-tavat kutató orosz tudósok: http://explorerworld.hu/2012/02/06/nyoma-veszett-a-vosztok-tavat-kutato-tudosoknak/

[4] BBC-nek elmondt: http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-20623774#?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.