- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Denevérek élőhelyét menti a Bükki Nemzeti Park

Posted By The Explorer On 2012-12-16 @ 11:19 In Föld | No Comments

A denevérek élőhelyéül szolgáló korábbi bányatárókat tisztít meg Recsk, illetve Salgótarján közelében a Bükki Nemzeti Park (BNP) – jelentették be a BNP szakemberei, amikor csütörtökön megkezdték a recski Antal-táró rehabilitációját.

A több mint 100 millió forint értékű program végrehajtása nyomán több ezer denevér élőhelyét mentik meg a természetvédők.

Mint azt Kangúr Tibor, a BNP médiareferense az MTI-nek elmondta: a 18. században vágott Antal-táróban immár évtizedek óta megszűnt az aktív bányászati művelés, a táró jelentős részben beomlott, ezzel veszélyeztetve a denevérek élőhelyét.

Tipp: Kerülik a holdfényt a holdfóbiás denevérek [1]

A természetvédelmi szakemberek azt követően, hogy az állatok téli szállásukra vonultak, hozzákezdtek a táró feltárásához, a jelentős mennyiségű beomlott törmelék eltakarításához.

A munkálatok során a denevéreket a biztos pusztulástól mentik meg azzal, hogy korábbi állapotába állítják helyre az állatok élőhelyül szolgáló Antal-tárót. Egyben megőrzik a bányászat során feltárt földtani értékeket is.

Hasonló rehabilitációra kerül sor a jövőben Salgótarján mellett az eresztvényi Nagy-bánya területén is – mondta Kangúr Tibor.

Forrás: MTI


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/12/16/deneverek-elohelyet-menti-a-bukki-nemzeti-park/

URLs in this post:

[1] Kerülik a holdfényt a holdfóbiás denevérek: http://explorerworld.hu/2012/10/06/kerulik-a-holdfenyt-a-holdfobias-deneverek/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.