- The Explorer World - http://explorerworld.hu -

Háromszáz ízeltlábúfajra egy emlősfaj jut az esőerdőkben

Posted By The Explorer On 2012-12-19 @ 11:11 In Föld | No Comments

Háromszáz ízeltlábúfajra egy emlősfaj jut a trópusi esőerdőkben – derítette ki többéves vizsgálatok során egy nemzetközi kutatócsoport, amely eredményeit a Science legújabb számában ismerteti.

Huszonegy ország 102 kutatója nyolc éven át gyűjtötte és osztályozta az ízeltlábúakat Panamában, a programot Yves Basset, a Smithsonian Trópusi Kutatóintézet tudósa koordinálta – olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon [1].

A csoport egy hatezer hektáros erdőben körülbelül huszonötezer ízeltlábúfajt talált.

“Hatalmas számról van szó, ami azt jelenti, hogy minden egyes edényes növényfajra húszféle ízeltlábú jut, a madár- és emlősfajok esetében pedig ez az arány 83 és 312″ – hangsúlyozta Tomas Roslin, a Helsinki Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.

Tipp: Így ne mentsd meg az esőerdőt [2]

Hozzátette: amennyiben szeretnék megőrizni a fajgazdagságot a Földön, el kell azon gondolkodni, hogy miként lehet megóvni az ízeltlábúakat.

A legmeglepőbbnek azt nevezte, hogy a fajok fele az esőerdő egyetlen hektárján megtalálható. “Ez azt jelenti, hogy a trópusi esőerdőkben végzett kutatások során nem kell óriási területeken folytatni a mintagyűjtést. Egyetlen hektár is képet ad, hogy hány ízeltlábúfaj él az adott területen” – magyarázta Tomas Roslin.

Tipp: A leggazdagabb hely a Földön [3]

Ismertetése szerint a vizsgálatok során az is bebizonyosodott, hogy a “vegetáriánus” és ragadozó ízeltlábúfajok számarányára következtetni lehet az adott terület növényzete alapján is.

“Rengeteg erőfeszítést teszünk a gének feltérképezésére, szubatomi részecskék megismerésére, vagy a Földön kívüli élet kutatására, ugyanakkor igen keveset teszünk annak érdekében, hogy felderítsük, +kikkel+ is osztozunk bolygónkon” – jegyezte meg Tomas Roslin.

Forrás: MTI
Főkép: Openwalls.com 


Article printed from The Explorer World: http://explorerworld.hu

URL to article: http://explorerworld.hu/2012/12/19/haromszaz-izeltlabufajra-egy-emlosfaj-jut-az-esoerdokben/

URLs in this post:

[1] PhysOrg tudományos hírportálon: http://phys.org/news/2012-12-species-mammal-arthropod-lurk-rainforest.html

[2] Így ne mentsd meg az esőerdőt: http://explorerworld.hu/2012/10/19/igy-ne-mentsd-meg-az-esoerdot/

[3] A leggazdagabb hely a Földön: http://explorerworld.hu/2012/09/14/a-leggazdagabb-hely-a-foldon/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.