Nem csak a majáké a világvége – az inkák

Bár mindenki a maják világvége-jövendöléseiről beszél, az igazság az, hogy korántsem ők voltak az elsők, akik alapanyagot szolgáltattak a teória követőinek. Számos más ókori civilizáció is megalkotta a saját világvége-történetét – ezek közül sok lényegesen izgalmasabb, mint a maja naptármódszer. Új sorozatunkban bemutatunk néhány olyan kultúrát, amelyeknek pontos elképzelései voltak arról, hogyan fog véget érni világunk.

Inkák

Az inka civilizáció Dél-Amerika nyugati részén élt a 13. századtól egészen a 17. századig, amikor a spanyol hódítók megérkeztek a területre, és uralmuk alá vetették a népcsoportot.

Az inkák a legendák szerint a spanyol hódítók érkezését is megjósolták: a 14. században Viracocha Inca szellem megjelent egy inka herceg előtt, és a papok értelmezése alapján megjósolta, hogy bajszos idegenek, akik a „villámok mesterei”, a tenger felől fognak érkezni, és leigázzák a birodalmat. A spanyol Vasco Nunez de Balboa és csapata 1511-ben érkeztek meg az inkákhoz.

Tipp: Lenyűgöző inka romok

A Q’ero indiánok, az inkák leszármazottjai állítólag nemrég feltárták próféciájuk újabb részét Alberto Villoldo pszichológusnak és antropológusnak, aki nyilvánossá tette őket. A Q’ero szerint hamarosan eljön a következő Pachacuti („Ő, aki átalakítja a Földet”) – ez az esemény gyakorlatilag az általunk ismert világ végét jelenti majd.

Az ezt jósoló jelek már elkezdődtek, és nagyjából négy évig tartanak majd: a magashegyi lagúnák kiszáradnak, a keselyűk (amelyek a nap szent hírnökei) a kihalás szélére kerülnek, a nap pedig túlmelegíti a Földet. A káoszból egy új emberiség születik, és egy „repedés keletkezik az idő szövetén”, amelyen keresztül egy ragyogó élőlény érkezik hozzánk.